Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Michael Vi/Shutterstock

Elon Musk hotar flytta Tesla från Kalifornien

Elon Musk vill verkligen komma igång och bygga bilar igen efter coronaavbrottet i bilfabriken i Fremont, Kalifornien. Nu hotar Musk med att flytta huvudkontoret och framtida produktion till Texas eller Nevada om inte myndigheterna släpper på restriktionerna. Musk vill också stämma hälsomyndigheten i Alameda County som vägrar låta Tesla öppna fabriken.

Elon Musk är fast besluten att börja bygga bilar igen trots att myndigheterna i Kalifornien inte vill lätta på coronarestriktionerna. Musk har uppvaktat Alameda County för att på något sätt få igång produktionen igen men hittills har han inte lyckats.

I ett blogginlägg hotar Elon Musk med att flytta hela Tesla Motors huvudkontor, flytta framtida produktion och att stämma Alameda County för att de inte låter bilarbetarna gå tillbaka till jobbet.

Enligt Musk har Tesla utarbetat en tydlig strategi för hur arbetarnas säkerhet ska garanteras med olika arbetszoner, tester och protokoll för personlig hygien. Musk har meddelat Alameda County vilka åtgärder som tagits men säger att hälsomyndigheten inte svarat varken på e-post eller telefonsamtal.

Enligt Alameda County har det dock förekommit en dialog och direkta förhandlingar med Tesla Motors.

LÄS OCKSÅ: Så bra är Tesla Model 3

Produktion hos Tesla i kaliforniska Fremont.Produktion hos Tesla i kaliforniska Fremont.Produktion hos Tesla i kaliforniska Fremont.
Produktion hos Tesla i kaliforniska Fremont. Foto: Tesla

Elon Musk har fått medhåll av Kaliforniens guvernör som tycker att fabriken ska få öppna igen. Frågan har utvecklats till en maktkamp mellan Tesla, Elon Musk och guvernören på den ena sidan och hälsomyndigheten på den andra. Musk har hävdat att myndigheten går emot sin egen guvernör Gavin Newsom.

Alameda County har tidigare meddelat att restriktionerna kommer att gälla till och med slutet av maj och bara nödvändig industri får bedriva verksamhet.

Tesla bygger Model S, Model X och Model Y i Fremont, Kalifornien, (bilden ovan) och enligt Musk ska en begränsad produktion komma igång så snart som möjligt. När fabriken går för fullt byggs där drygt 400 000 bilar per år.

Tesla har totalt cirka 20 000 anställda inklusive de som arbetar i huvudkontoret och det skulle vara en hård smäll för regionen om Elon Musk gör allvar av sitt hot att flytta från staten Kalifornien.

Elon Musk har under lång tid förespråkat att industrin behöver öppnas trots hotet från coronaviruset. Tesla letar efter en plats för tillverkningen av nya Cybertruck och att bygga en ny fabrik i Texas har nämnts som en möjlighet. Missouri och Nevada är andra stater som kan bli aktuella för en ny Tesla-fabrik.

Elon Musk har också meddelat att lanseringen av nya modellen Tesla Roadster kommer att försenas som en följd av coronaviruset och störningarna i produktionen på Teslas fabriker runtom i världen. Även bygget av den nya fabriken utanför Berlin har påverkats av pandemin.