Elon Musk kan tvingas vittna om dödskrasch
Jeremy Banner kraschade med en lastbil och omkom 2019. Banners familj anser att Teslas autopilot är ansvarig för kraschen och Elon Musk kan tvingas vittna i rättegången.
Olyckan där Jeremy Banner omkom inträffade i Florida 2019. Banners Tesla Model 3 använde företagets system för förarassistans, Autopilot, och nu anser Banners familj att Teslas system är ansvarigt för olyckan.
Rättegången mot Tesla inleds i januari och bland de vittnen som finns med på en lista över de som kan tänkas tvingas vittna i rättegången finns Teslas vd Elon Musk.
Där finns också USA:s rådgivare till National Highway Traffic Safety, Mary ”Missy” Cummings. Cummings har tidigare varit en stark kritiker till Teslas system och införande av Autopilot i sina bilar.
Musk har å sin sida alltid försvarat Autopilot och förra månaden upplevde Twitter en mindre storm då Musk och flera tusen Tesla-anhängare uttalade kritik mot att NHTS anställde Cummings som rådgivare. Enligt CNN fick Cummings ta emot dödshot i samband med att hon fick jobbet som rådgivare.
Vill stoppa Musk från att vittna
Teslas advokater har tidigare lyckats övertala rättegångens jury att inte falla för familjen Banners önskan att kalla Musk som vittne i rättegången som hålls i Palm Beach County i Florida.
Samtidigt som rättegången inleds tvingas Tesla återkalla cirka 12 000 bilar som sålts sedan 2017 sedan ett kommunikationsproblem uppstått. Det berör modellerna Model S, X, 3 och Y som uppdaterades den 23 oktober i år. Bilarna fick en första version av systemet Full Self Driving, FSD, men efter kommunikationsproblemet kan bilarnas autobroms aktiveras utan anledning.
Problem med uppdatering
Morgonen efter uppdateringen fick Tesla rapporter om problemen med den nya programvaran samt falska autobromshändelser och en ny programvara skickades.
Enligt NHTSA avinstallerade Tesla FSD 10.3 och installerade senare FSD 10.3.1 på de bilar som påverkats. Nu vill NHTSA diskutera med Tesla om hur problemen uppstod och åtgärdades.
Enligt Tesla var förklaringen att två delar i bilen inte var sammankopplade. Tesla har stoppat uppdateringen och har kopplat bort autobromssystemet på de drabbade bilarna. Den 29 oktober förklarade Tesla att alla bilar utom 17 har uppdaterats på rätt sätt.
NHTSA inledde i augusti en större undersökning av Teslas system Autopilot i totalt 766 000 bilar i USA.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se