Ett år sedan Saabs konkurs – 2 av 3 har nya jobb

I dag, 19 december är det exakt ett år sedan Saab Automobile begärdes i konkurs och över 3 000 personer förlorade sina jobb. Nu har dock fler än 70 procent fått ett nytt arbete.

När Victor Muller den 19 december förra året kallade till presskonferens för att meddela om konkursen hade Saab Automobils anställda varit utan lön i nästan en hel månad och fabriken hade mer eller mindre stått still sedan april samma år.

 I dag har konkursförvaltarna hittills lagt ner 28 800 timmar, närmare 16 årliga heltidstjänster, på att reda ut ”en av de mest omfattande konkurserna någonsin i Sverige”. I sin förvaltarberättelse berättar de att det finns misstankar om att allt inte gått rätt till under Saabs sista månader och att konkursboet ska kräva tillbaka hela 290 miljoner från tidigare underleverantörer. Konkursförvaltarna menar att de berörda företagen levererade tjänster och produkter till företaget trots att det var på obestånd. Även Victor Muller sägs ha mottagit ett återbetalningskrav.

 Däremot har över 70 procent, cirka 2 100 personer, av de drygt 3 000 anställda som förlorade sina jobb den 19 december förra året hittat nya arbeten att gå till, enligt Arbetsförmedlingens statistik som Ekot tagit del av. När det gäller de kollektivanställda är antalet som fått nya jobb runt 65 procent, medan 80 procent av tjänstemännen hittat ny sysselsättning.

 Ändå är 8,2 procent (snittet i riket är 8,6 procent) av arbetskraften i åldrarna 16-64 år arbetslösa i Västa Götaland, en ökning med 5,5 procent jämfört med samma period förra året. I Trollhättan är 16,1 procent arbetslösa, vilket innebär att det är kommunen med högst arbetslöshet i hela landet. Det är bara att konstatera att fler än de anställda på Saab förlorade sina arbeten dagen förra året, om man räknar in alla drabbade underleverantörer.

 För att hedra Saab har vi satt ihop ett gediget bildspel här nedan och mer information här. Sätt dig ner, luta dig tillbaka och njut av det som rullat av bandet på Stallbacka. Samtidigt önskar vi Nevs fortsatt lycka till och hoppas på en snar produktionsstart.