Volkswagen Golf GTI
Volkswagen Golf GTI Foto: PICTURE-SERVICE

EU-domstolen: Volkswagen har inte ensamrätt på GTI-beteckningen

En lång tvist fann sitt slut i dag. Volkswagen har nämligen hävdat att de har ensamrätt på varumärket GTI. Det har inte Suzuki gillat som i dag fick rätt av EU-domstolen.

Suzuki har en några år lång historia tillsammans, men den har varit mer brokig än fläckfri. De senaste rubrikerna har handlat om hur Suzuki vill att Volkswagen säljer sitt aktieinnehav i det japanska företaget.

 En annan långdragen tvist har varat ända sedan 2003. Då ville Suzuki döpa den sportigare versionen av Swift till Swift GTi. Trots litet ”i” i beteckningen opponerade sig Volkswagen som sade sig ha ensamrätt på just varumärket och versionbeteckningen GTI. Suzuki accepterade och döpte om bilen till Swift Sport, men kort därefter tog de ärendet till domstol för att avgöra om det verkligen är så.

 Först i dag, nio år senare, har EU-domstolen kommit med ett beslut i ärendet. De dömde till Suzukis favör vilket betyder att Volkswagen inte har ensamrätt till att använda bokstavskombinationen GTI. EU-domstolen ska dessutom i beslutet ha yttrat att ”ingen kan missta en Suzuki för en Volkswagen, även om båda bilarna har GTI-emblem”.

 Dessutom slog de fast att GTI är en akronym för Gran Turismo Injection och att beteckningen därmed kan sättas på vilken bil som helst som är sportig och har bränsleinsprutning.

 Nu kan andra biltillverkare, till exempel Peugeot med sina GTi-versioner, känna sig lugna i fortsättningen. Det är bara att köra på.

 Förra året försökte Audi varumärkesskydda TDI-beteckningen, men domstolen stoppade det och menade att TDI står för Turbo Diesel Injection vilket alla dagens bilar med turbodieselinsprutning har.