Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: FCA/PSA

EU förlänger granskningen av FCA-PSA-sammanslagning

Det var i fjol som Fiat Chrysler-koncernen (FCA) och Peugeot Citroën-koncernen (PSA) meddelade att de båda avser slå sig samman. Men samgåendet har stött på patrull av EU:s konkurrensmyndighet som nu förlänger granskningen.

Det var strax innan jul i fjol som högsta cheferna för FCA- samt PSA-koncernerna skakade hand på och skrev under avtal om att gå samman till en enda stor koncern som skulle leda till att världen har en ny jätte inom fordonstillverkning (fjärde största sett till antal tillverkade enheter).

Nyheten om samgåendet togs inte emot väl överallt, exempelvis uttryckte USA:s president Donald Trump sitt ogillande i och med att kinesiska Dongfeng Motors äger tolv procent av PSA och därmed skulle få del i de amerikanska biltillverkare som ingår i FCA.

EU har också uttryckt farhågor till sammanslagningen, framför allt snedvriden konkurrens inom segmentet mindre skåpbilar där Peugeot, Citroën, Opel och Fiat redan i dag är delvis dominerande.

LÄS MER: Europeiska fabriker lever farligt om FCA och PSA slås ihop

EU:s konkurrensmyndighet fick i uppdrag att granska sammanslagningen och om de båda inblandade koncernerna inte lyckades övertyga myndigheten skulle en fyra månader lång utredning inledas, något som också gjordes under juni månad. Under gårdagen meddelade en talesperson för EU-kommissionen att utredningen förlängs fram till den 13 november, vilket ytterligare skjuter fram den planerade sammanslagningen.

Nu gäller det för FCA och PSA att övertyga EU om att de har lösningar för att inte förstöra konkurrenssituationen inom nämnda segment.

Konkurrensmyndigheter i USA, Ryssland, Japan och Kina har redan gett sitt godkännande till sammanslagningen.