Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peugeot/Fiat

EU kan stoppa sammanslagningen av Fiat och PSA

Lite för lite konkurrens i segmentet för små skåpbilar. Det är EU:s farhågor om PSA-gruppen slås samman med Fiat Chrysler Automobiles. Om inte EU godkänner sammanslagningen hotar ytterligare fyra månader av utredning.

Peugeot, Citroën, DS och Opel (PSA) vill bilda en ny jättekoncern tillsammans med Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Blir affären verklighet skapas världens fjärde största bilgrupp sett till antal sålda bilar per år. Sammanslagningen skulle betyda stora kostnadsbesparingar för flera bilmärken och i ett slag skapa förutsättningar för framför allt FCA att få tillgång till elektrifierade drivlinor. För Fiat-gruppen har sammanslagningen framför allt också handlat om att sänka koldioxidutsläppen från nybilsflottan och därmed slippa stora böter från EU.

Men nu har EU:s konkurrensmyndighet utrett affären och de har åsikter. Framför allt ser myndigheten att den nya bilgruppen skulle få en väldigt dominerande ställning bland framför allt de små skåpbilarna. Där har PSA i många år tillhört de stora i Europa och haft Fiat som sin största konkurrent. Av de stora tillverkarna finns bara Renault/Nissan och Volkswagen som kan konkurrera.

Nu blir det en kamp mot klockan för PSA och Fiat för att försöka övertyga EU om att tillåta mångmiljardaffären eller hitta en lösning som säkrar framtida konkurrens i bilsegmentet.

Misslyckas bilföretagen väntar ytterligare en period av utredningar vilket kommer att försena hela affären.

Både PSA- och FCA-gruppen har lidit stora förluster under coronakrisen och vill komma igång med sina kostnadsbesparingar så snabbt som möjligt. I potten finns ett antal bilfabriker som kan komma att stängas när produktionen av gemensamma bottenplattor kan ske i färre anläggningar.