Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nio EL7, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa.Nio EL7, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa.Nio EL7, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa.
1 AV 2
Vi åker till batteribytarstationen i stället för att ladda
2 AV 2
Nio EL7, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa.
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

EU-ministrar välkomnar utredning av elbilar från Kina

EU-kommissionen har kommit fram till en utredning av kinesiska elbilar som säljs i Europa. Konkurrensen gentemot elbilar från europeiska tillverkare anses vara snedvriden. Utredningen välkomnas av bland annat Frankrike och Tyskland.

Ingen kan ha missat att elbilar från Kina dyker upp i Europa med mer än jämna mellanrum. Utöver större märken som exempelvis BYD, MG, Xpeng och Nio har på senare tid andra Kina-baserade tillverkare presenterat satsningar som ska etablera dem på vår kontinent; Zeekr och Hongqi är ett par mer kända medan Omoda, Avatr och HiPhi är tre från andra änden av kändhetsskalan. Det finns förstås många fler exempel på kinesiska elbilstillverkare med sikte på europeiska marknaden.

Denna satsning av kinesiska elbilstillverkare oroar EU-kommissionen. Inte för att antalet elbilar som unionens konsumenter har möjlighet att välja mellan blir fler utan för att konkurrensen ses som snedvriden på grund av kinesiskt stöd.

– Globala marknader översvämmas nu av billigare elbilar. Och deras pris hålls konstlat lågt av enorma statliga subventioner, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon föregående vecka meddelade att en utredning har inletts.

Europeiska elbilstillverkare menas ha svårt att matcha de kinesiska tillverkarna som enligt EU-kommissionen vanligtvis säljer sina elbilar till priser 20 procent under EU-tillverkade elbilar kostar.
Bland annat ska man se över EU:s importtullar för elbilar som i dagsläget ligger på tio procent, en betydligt lägre procentsats än åt andra hållet, det vill säga när Kina tar in EU-tillverkade elbilar. Även USA har betydligt högre tullavgifter än EU, uppemot 27,5 procent för elbilar från Kina.
Skulle importavgifterna höjas blir det ett slag även för europeiska tillverkare som har tillverkning i Kina, exempelvis Volvo Cars och Polestar.

BYD Tang, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa.BYD Tang, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa.BYD Tang, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa.
BYD Tang, en av många nya elbilar från Kina som nyligen har lanserats i Europa. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Både Frankrike och Tyskland välkomnar EU-kommissionens utredning.

– Det här handlar om orättvis konkurrens, det handlar inte om att hålla effektiva billiga bilar borta från den europeiska marknaden, sa Tysklands finansminister Robert Habeck strax efter tillkännagivandet av utredningen.

– Vi kommer inte att låta vår marknad översvämmas av översubventionerade elbilar som hotar våra företag precis som det som hände solpaneler, sa Laurence Boone som är franska regeringens ansvariga för Europafrågor.

Kina inte tillfreds

Enligt Automotive News Europe är den kinesiska handelskammaren mycket oroad och ogillar utredningen. De har för EU-kommissionen meddelat att subventioner inte ligger bakom kinesiska elbilstillverkares starka frammarsch i Europa och vill att EU ser objektivt på kinesiska elbilar.

För bara ett par år sedan utgjorde kinesiska elbilar runt två procent av den europeiska försäljningen. I dag ligger den på över åtta procent och om två år spås den nå upp till 15 procent.