Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi åker till batteribytarstationen i stället för att ladda
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Euro 7 orealistiskt menar Toyota

Toyota stöder inte Euro 7 – de nya avgasreglerna. Man vill skynda långsamt men är ändå redo för att bara sälja elbilar i Europa 2035.

Flera kritiska röster inom bilbranschen har hörts om EU:s nya avgasreningsregler, Euro 7, som väntas införa i mitten av 2025. Skoda menar att det är dödsstöten för småbilen och nu sluter Toyota upp bland de buttra rösterna.

Under Automotive News Europe Congress i Paris berättade märkets operativa chef i Europa, Matt Harrison, att Toyota inte stödjer förslaget. Han avfärdar inte idén men vill tona ner ambitionen till ”något mer realistiskt”.

Euro 7 ska gälla för nya personbilar och lätta lastbilar. Kraven omfattar bland annat 35 procent lägre utsläpp av kväveoxider jämfört med Euro 6 samt 13 procent lägre partikelutsläpp.

Bortom Euro 7 ligger ett stopp av försäljning av bilar med förbränningsmotorer i EU 2035. Trots att Toyota inte direkt ligger i framkant när det gäller elbilar är inte Matt Harrison oroad och menar att man vid den tidpunkten är redo att enbart sälja elbilar i Europa. Från att ha sålt noll elbilar 2022 ska man nå 15 procent 2025 och 55 procent 2030, menade han.

Toyota presenterade nyligen en ambitiös elektrifieringsplan som bland annat omfattade så kallade solid state-batterier. En batterityp som många hävdar mer eller mindre ska revolutionera elbilsvärlden.