Europa stänger ned – så drabbas biltillverkarna

Biltillverkare efter biltillverkare har under de senaste dagarna tvingats stänga ned fabriker i Europa. Produktionen står stilla, men några undantag. Här har du en genomgång av läget – bilmärke för bilmärke.

Coronaviruset, covid-19, fortsätter att sätta in sin press på den europeiska kontinenten. Antalet fall med konstaterad smitta fortsätter att öka i allt snabbare takt och det drabbar både enskilda människor och företag på olika sätt. Många branscher har det tufft just nu och tuffare kommer det antagligen att bli. Vilka bolag som överlever och vilka som inte gör det återstår att se. En bransch som sysselsätter väldigt många människor runt om i världen, inte minst här i Europa, och som nu drabbas hårt är fordonsindustrin. Biltillverkare har på löpande band tvingats stoppa produktionen på grund av viruset, i vissa fall indirekt när underleverantörer inte kan förse fabrikerna med delar, i andra fall mer direkt för att förhindra smittspridning.

Foto: Volvo Cars

 På Volvos fabrik i Torslanda tillverkas det fortfarande bilar, det gör det däremot inte i företagets fabrik i Belgien som stängdes på tisdagen. En mycket stor andel av Europas bilfabriker håller för tillfället stängt. Några under ett par veckors tid, andra i över en månad. Och längre kan det bli. Här kan du se hela listan med hur de olika biltillverkarna har drabbats.

Några fabriker är fortfarande igång, exempelvis Volvos fabrik i Torslanda och Kias fabrik i Slovakien. Det är dock förmodligen bara en tidsfråga innan även producerande fabriker måste stänga ned. Det kan vända snabbt. Exempelvis Volvo och BMW sa ena dagen att produktionen fortgår som vanligt, för att dagen efter tvingas till nedstängningar. För BMW handlar det om flera fabriker runt om i Europa, för Volvo rör det sig om fabriken i belgiska Gent som stängdes under tisdagen.

Hur läget är hos ett 50-tal företag inom den europeiska fordonsindustrin kan du se i denna väldiga lista. (Uppdateras kontinuerligt)