Europas bilförsäljning nere på 1990 års nivå

Volkswagen, PSA och Fiat är hårdast drabbade av den fortsatt vikande bilförsäljningen i Europa. När årets första åtta månader sammanställs är 2013 det sämsta bilåret i Europa sedan 1990.

Den europeiska bilförsäljningen går trögt. Den senaste rapporten från branschorganisationen ACEA visar att nyregistreringarna av personbilar i EU och EFTA minskade med fem procent i augusti. Antalet nya bilar minskade från 722 458 bilar i augusti 2012 till 686 957 bilar. Under årets första åtta månader har det sålts 8,14 miljoner bilar och så låg har siffran inte varit sedan 1990.

 Volkswagen-gruppen tappade 11 procent av sin försäljning i augusti, allra sämst gick det för Volkswagen-märket som backade 17 procent jämfört med samma månad i fjol. Audis försäljning minskade med sex procent medan Skoda och Seat backade fem respektive tre procent.

 För PSA ser det ännu dystrare ut. Europas näst största bilkoncern tappade hela 18 procent av sin försäljning i augusti och tappade därmed nästan en procents marknadsandel. Lite mindre dåligt gick det för Fiat-koncernen vars försäljning minskade med fem procent.

 Renaults vd Carlos Ghosn gjorde häromdagen ett uppmärksammat uttalande där han fastställde att den europeiska bilindustrin är på väg upp ur sin svacka. Kanske har han bara tittat på försäljningssiffrorna för det egna märket då dessa är bättre än snittet. Renaults försäljning ökade med sex procent i augusti, till stor del tack vare lågprismärket Dacia som stormade fram med 16 procent ökad försäljning.

Tillsammans med Renault var BMW och Mercedes de stora vinnarna. BMW-gruppen ökade med tio procent medan Daimler noterade sex procents ökning, trots att försäljningen av Smart-bilarna rasade med 24 procent.

Volvo kan notera en försiktig ökning med 4,2 procent i augusti. Om man räknar på årets första månader ser det dock sämre ut med en minskning på 7,6 procent.

Läs ACEA-rapporten för att ta del av augustisiffrorna för alla biltillverkare.