Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hedin Bil

Europeisk bilförsäljning backar

Försäljningen av nya bilar runt om i Europa går inte lika bra som i fjol. Helårsmålet på ett tapp om två procent blir dessutom mycket svårt att uppnå med tanke på den pandemi som nu har lamslagit världen.

När branschorganisationen ACEA (European Automobile Manufacturers' Association) nu presenterar februari månads siffror i Europa (EU, EFTA samt Storbritannien) ser vi att nybilsförsäljningen fortsätter att tappa – för andra månaden i rad. I januari backade försäljningen, jämfört med samma månad i fjol, med 7,4 procent och i februari med 7,2 procent. Inledningen på 2020 beskrivs som det svagaste sedan 2013 och enligt ACEA beror det på nya skatteregler i flertalet länder (bland annat Sverige), svagare global ekonomisk utveckling och större osäkerhet hos konsumenterna.

Corona-effekt

Vad ACEA inte lyfter fram är utbrottet och utbredningen av coronaviruset (covid-19) som i Europa inleddes i februari. Det har förmodligen haft en viss påverkan, men det lär vara först när mars månads siffror presenteras som virusets framfart kommer att synas ordentligt i försäljningsstatistiken.

Europeisk bilindustri har stora problem för tillfället med en mycket stor del av bilfabrikerna nedstängda tills vidare, och i princip alla tillverkare är drabbade.

Även återförsäljare runt om på vår kontinent har börjat stänga sina utställningshallar för att förhindra smittspridning. Flera länder har förbjudit folksamlingar över ett fåtal personer (tio en gräns som vissa länder infört) vilket omöjliggör att hålla hallarna öppna. Hur länge dessa tvingas hålla stängt återstår att se, och fler lär följa. Alla åtgärder samt att konsumenterna sannolikt inte är speciellt köpvilliga i tider som dessa är något som garanterat kommer att visa sig i försäljningsstatistiken.

I januari spådde ACEA att europeisk nybilsförsäljning kommer att tappa två procent under hela 2020. Den siffran uttalades alltså innan coronaviruset hade nått Europa. Det vi nu upplever på vår kontinent, och i övriga världen, kommer sannolikt att ha stor påverkan på 2020.

LÄS MER: Nu stoppas europeiska bilfabriker på löpande band

Sverige och andra länder

Nybilsförsäljningen i Sverige sjönk under februari, men inte lika kraftigt som genomsnittet i Europa. Den svenska försäljningen backade med 6,3 procent, en siffra som står sig slätt jämfört med Tyskland och Italien som tappade 11 respektive 8,8 procent. Spanien backade sex procent medan Storbritannien klarade sig under med 2,9 procent och Frankrike med 2,7 procent.

Foto: Ford/Shutterstock

 Europeisk bilindustri står mer eller mindre stilla för tillfället. Läs mer om det här.

Blandat bland biltillverkarna

PSA-gruppen tappade 8,5 procent av sina försäljning, men den riktigt stora förloraren inom koncernen är Opel som backade med 21 procent under februari. Koncernvinnaren är i stället DS Automobiles som ökade med 107 procent, dock är märkets siffror skrämmande låga – 5 728 bilar såldes i Europa under förra månaden.

Ett kraftigt tapp rapporteras också för Dacia – minus 27 procent. Renault-koncernen som helhet backade 14 procent.

För Ford rapporteras ett tapp om 20 procent.

Volkswagen-gruppen backade 4,4 procent där märket Volkswagen stod för det största tappet med 9,7 procent. Även Audi och Skoda backade (4,6 respektive 3,6 procent), däremot ökade Seat med 8,4 procent. Porsche är procentuellt sett vinnaren med en ökning om 70 procent, men för Porsche handlar det om betydligt mindre försäljningsvolymer.

LÄS MER: Nu stannar bilindustrin på grund av coronaviruset

Fiat Chrysler Automobiles, FCA, landade på minus 6,9 procent. Fiat gick starkast med 1,6 procent plus medan Alfa Romeo backade 22 procent och Jeep 33 procent.

BMW ökade sin försäljning med 4,1 procent medan värsta konkurrenten Mercedes tappade 3,8 procent (även Audi tappade, som ovan nämnt).

Flera av de asiatiska märkena ökade under februari månad, dock inte Nissan som backade med 5,2 procent och Hyundai som nästan låg kvar på samma nivå – minus 0,5 procent. Men Lexus ökade med 51 procent, Toyota med 11 procent och Kia med 1,2 procent.