Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Europeisk nybilsförsäljning backade i fjol

Personbilsförsäljningen i Europa gick ner 1,5 procent under 2021. Orsaken är de väl omskrivna problemen som pandemin burit med sig.

Antalet sålda personbilar i Europa sjönk med hela 22 procent i december enligt statistik från ACEA. Den siffran fick avsluta ett år präglat av brist på halvledarkomponenter och det envisa viruset corona. Totalt minskade registreringarna av personbilar med 1,5 procent under 2021.

I somras noterades nämligen en stadig ökning inom bilförsäljningen, efter att biltillverkarna börjat återhämta sig från 2020. Det blev till slut ingen fullständig återhämtning, då bristen på halvledarkomponenter fortfarande ligger som ett mörkt moln över branschen.

Det såg inte illa ut för alla tillverkare under 2021, vissa har hanterat krisen bättre än andra, nämligen Hyundai och Toyota. De som fick se de värsta nedgångarna var Renault, Daimler och Volkswagen-koncernen.

Volkswagen som enskilt märke förblev däremot nummer ett i Europa, trots att de minskade försäljningen med 6,2 procent. Peugeot kom tvåa med 2,3 procent färre sålda bilar. Och Toyota som fick ett lyft hamnade på tredje plats (var på sjätte plats 2020).

Totalt registrerades 11,77 miljoner personbilar under 2021 på den europeiska marknaden. Man är fortfarande långt ifrån 2019 års nivåer, då det såldes 15,8 miljoner bilar (25 procents minskning). Försäljningen 2020 minskade med 24,3 procent jämfört med 2019.