Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Wikimedia Commons

Evergrande uppges ha fått 37 000 beställningar för Hengchi 5

Kinesiska Evergrande säger sig ha mottagit fler än 37 000 förbeställningar för sin helelektriska bilmodell Hengchi 5. Det ska bli den första av en mängd modeller som företaget håller på att utveckla.

Det har varit många turer kring den kinesiska jättekoncernen Evergrande, som bland annat äger svenska Nevs – som det tidigare i år ryktades om försäljning av. Evergrandes huvusakliga verksamhet är fastigheter, men sedan ett par år satsar man nu även på elbilar.

I fjol bildades därför ett renodlat bilföretag, men redan 2019 sa företagets ordförande Hui Ka Yan att man skulle ”sträva efter att bli världens största och starkaste elfordonsgrupp inom tre till fem år”. Därefter presenterades en rad olika bilmodeller som ska utvecklas under märket Hengchi. Först ut blir elsuven Hengchi 5 som man öppnade för förbeställningar för två veckor sedan.

LÄS OCKSÅ: Kinas biljättar tar över 

Under dessa två veckor ska Evergrande ha fått in över 37 000 förbeställningar på bilen, enligt brittiska carscoops.com. En siffra som överträffat företagets förväntningar. Förbeställningarna är inte bindande enligt bolaget, men beställare är tvungna att betala en deposition på 1 000 yuan, motstavarande ungefär 1 500 kronor.

Bilen är 473 centimeter lång och är utrustad med ett litiumfosfatbatteri. Den drivs av en elmotor på totalt 201 hästkrafter och märket hävdar att bilen ska ha en räckvidd på omkring 60 mil.

Evergrande planerar att leverera de första 10 000 bilarna mellan 1 oktober i år och 31 mars 2023. Köpare ska ha rätt att få full återbetalning av bilens värde om de ångrar sig inom 15 dagar efter att ha hämtat nycklarna. Det är ännu oklart om Hengchi 5 kommer säljas i Sverige.

Den kinesiska jätten har en ambitiös plan om att producera en miljon elbilar per år till 2025, trots sin nuvarande skuldsituation.