Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Victor Muller tror inte på kinesernaVictor Muller tror inte på kinesernaVictor Muller tror inte på kineserna
Victor Muller tror inte på kineserna Foto: Tobias Nykänen

Exklusiv intervju: Muller tror inte på kineserna

Victor Muller tvivlar på att GM någonsin kommer godkänna en kinesisk Saab-affär. Enligt honom saboterade Youngman, Pang Da och Guy Lofalk hela affären när de gick från den ursprungliga planen. Det säger Muller i en exklusiv intervju med Teknikens Värld.

På väg hem från Storbritannien träffar Teknikens Världs Erik Gustafsson en ovanligt frispråkig Victor Muller. I gaten på Heathrows flygplats, för planet till Stockholm, berättar han öppenhjärtligt om Saabs situation.

 – Det är så här det går när man sticker sin partner i ryggen, säger Muller och fortsätter:

 – Affären var långt gången och upplägget med en kinesisk ägarandel på 54 procent var godkänd. Sedan började rekonstruktör Guy Lofalk springa regeringens ärenden, övertala kineserna till en 100-procentig ägarandel och GM tvärbromsade.

 Sent i går kväll, svensk tid, hade GM i Detroit ytterligare ett möte om Saabs framtid, men Victor Muller tvivlar starkt på ett godkännande.

 – Jag förstår GM till fullo, det är klart att de inte vill riskera sin marknad i Kina. Men just nu förstår jag å andra sidan inte varför kineserna fortsätter att pumpa in pengar i företaget. Som läget är innebär det bara att lägga pengarna i ett svart hål, utan att få något tillbaka. Relationen med GM är så skadad att de (Youngman och Pang Da) inte ens kan gå tillbaka till den ursprungliga planen.

 Samtidigt som han erkänner att läget är tufft menar han att det finns en lösning. Han kan inte berätta hur den ser ut, men lovar att han kämpar in i det sista.

 – Skulle jag slumra till försvinner Saab på ett ögonblick.