Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nevs

Fabriken i Trollhättan kan tillverka andra märken än Saab

Nevs har ett huvudspår för att säkra framtiden. Men om det inte skulle gå i lås har man en backup-plan, nämligen att agera utvecklings- och tillverkningspartner åt andra biltillverkare.

Produktionen i gamla Saab-fabriken i industriområdet Stallbacka i Trollhättan har stått stilla i snart fem månader. Ägaren Nevs befinner sig i företagsrekonstruktion och i går meddelades det att 155 anställda får lämna sina tjänster.

Förhandlingarna med kinesiska Dongfeng och indiska Mahindra fortlöper och bara under senaste veckan ska flera framsteg ha gjorts. Dessa förhandlingar ingår i Nevs huvudplan för att få igång produktionen av Saab-bilar igen (om de får använda varumärket Saab återstår att se), en huvudplan som klargjorts i den preliminära rekonstruktionsplan som rekonstruktör Lars Eric Gustafsson har skickat ut till borgenärerna.

Vid borgenärssammanträdet inför Vänersborg tingsrätt den 8 oktober kommer Lars Eric Gustafsson, men planen som grund, att föreslå fortsatt företagsrekonstruktion till den 29 november.

Men om förhandlingarna med kineserna och indierna inte går i lås har Nevs ytterligare en väg att gå, en plan B som innefattar tillverkning åt externa kunder. Denna plan ”innebär en möjlighet att bli en ledande kontraktstillverkare och utvecklingspartner åt andra fordonsproducenter”.

Nevs meddelar att de för samtal med två fordonstillverkare som ställer sig positiva upplägget. Vilka två tillverkare det rör sig om är okänt.

Rekonstruktionsplanen som kommer att redovisas vid borgenärssammanträdet inför Vänersborg tingsrätt nästa onsdag finns att läsa här.