Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Faraday Future erkänner fusk med försäljningssiffror

Amerikanska elbilstillverkaren Faraday Future erkänner nu att de har presenterat felaktiga siffror om hur många som har förbokat och betalat för en bil. 14 000 förhandsreservationer visade sig vara bara några hundra.

Den amerikanska elbilstillverkaren Faraday Future hamnade i rejält blåsväder förra året när de anklagades för att ha blåst upp siffrorna för hur många kunder som hade förbeställt märkets första modell FF91. Nu bekräftar en internutredning att det faktiskt var så. Omkring 14 000 bilar sades vara bokade och delbetalda, men i själva verket var det endast några hundra. För att komma upp i siffran 14 000 räknade man in alla som hade lämnat in en intresseanmälan, vilket man inte behöver betala något för.

Avslöjandet i utredningen leder nu till att två toppchefer på Faraday Future får löneavdrag och att en tredje stängs av från sin tjänst.

LÄS MER: Alla turer kring Faraday Future 

Faraday är inte den enda nya elbilstillverkaren som har hamnat i blåsväder på grund av uppblåsta siffror. Även pickuptillverkarna Nikola och Lordstown har anklagats för att rapportera felaktiga uppgifter om hur många som har förhandsbeställt deras bilar.

Faraday Future, grundat 2014 av den kinesiska affärsmannen Jia Yueting, har haft återkommande finansiella problem men har inte kastat in handduken. Enligt de senaste uppgifterna har Faraday skrivit avtal med Geely som ska hjälpa Faraday att etablera en verksamhet i Kina och bygga en ny bilfabrik där omkring 100 000 bilar ska byggas varje år.