Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Faraday Future FF 91.
Faraday Future FF 91.
Faraday Future FF 91.
Faraday Future FF 91.

Faraday Future tar hjälp av Geely för ny bilfabrik

Jia Yueting kallades ”Kinas Elon Musk” när han 2014 grundade elbilsbolaget Faraday Future.

Men efter några problemfyllda år tar nu företaget hjälp av Volvo-ägarna Geely för att bygga en ny elbil och en fabrik i Kina.

Faraday Future tillhör de nya bilföretag som alltid tycks ha något häftigt på gång om två, tre år. Faraday grundades 2014 av den kinesiska affärsmannen Jia Yueting. Planerna var stora och Jia Yueting döptes snabbt till ”Kinas Elon Musk”.

2017 berättade Faraday Future att de planerade att bygga nya elbilen FF 91 (bilden ovan). Lanseringen skulle ske 2019 men det blev ingen bil. Pengarna har tagit slut med jämna mellanrum och planerna på en ny elbil har skjutits på framtiden. För två år sedan hoppade Jia Yueting av som vd och han deklarerade också en personlig konkurs.

Faraday Future FFZero1 Concept. Foto: Faraday Future

Geely kan bli en räddare

Farady Future hann öppna en bilfabrik i Hanford, Kalifornien, men det har saknats så mycket som 8,5 miljarder kronor för att bygga klart FF 91. Så sent som för ett par veckor sedan förklarade Faraday att det fortfarande pågick ett försök att samla ihop pengar för att komma igång och bygga den nya elbilen.

Men kanske kan Geely bli den som räddare Faraday Futures framtid. Geely har på kort tid knutit till sig flera tekniska samarbeten och partners i ett försök att sälja teknik och på sikt sin nyutvecklade plattform SEA. Nyligen skrev Geely kontrakt med en underleverantör till Apple varför ryktet startade att det blir Geely som kommer att bygga Apples nya självkörande elbil.

Geely har också skrivit et avtal med den kinesiska sökmotorjätten Baidu om ett projekt för en nyutvecklad elbil.

Avtalet mellan Faraday Future och Geely innebär att Geely ska hjälpa Faraday att etablera en verksamhet i Kina och komma igång med en ny bilfabrik där så många som 100 000 bilar ska byggas varje år.

Fabriken ska ligga i en av Kinas större städer och Faraday Future planerar också att bygga ett utvecklingscenter i samma stad. I dag är Faraday Future lokaliserade till Los Angeles. 

Förutom att hjälpa till att etablera bilfabriken ska Geely också bistå med teknisk kunskap och teknik för självkörande bilar. Av de få uppgifter som läckt ut om samarbetet går det lätt att dra slutsatsen att Faraday Future kommer att bygga sin nya elbil på SEA-plattformen.

LÄS VIDARE
Kinesisk spelutvecklare ska rädda Faraday Future
Faraday Future gör en IFK Göteborg
Mannen bakom BMW i3 blir vd hos Faraday Future