Fartyg blockerar Suezkanalen – påverkar bilindustri och bensinpris
Ett av världens största fraktfartyg ligger på tvären i Suezkanalen och blockerar därmed all trafik. Suezkanalen är en av världens viktigaste fartygsrutter.
Tolv procent av världens handelstrafik passerar varje år Suezkanalen som är en oerhört viktig transportlänk mellan Röda havet och Medelhavet. Många fartyg som trafikerar mellan Europa/USA och Asien väljer just denna rutt för att inte behöva runda Afrika, en omväg som ibland kräver flera extra veckor ute till havs.
Men nu står det stilla i Suezkanalen. Containerfartyget Ever Given, som är 400 meter långt, har gått på grund i kanalen och ställt sig på tvären. Inga andra fartyg kan passera, varken söderut eller norrut.
Enligt Vesselfinder passerade fartyget Suezkanalens södra inlopp klockan 4 på tisdagsmorgonen. Fartyget har alltså stått på grund i över två dygn.
På onsdagsmorgonen rapporterades att man snart ska ha fått loss fartyget, men ännu står det på grund ett dygn senare. Alla försök att dra loss det har hittills misslyckats.
Suezkanalen blockerad innebär att väldigt många viktiga transporter inte kommer fram till sina destinationer i tid, inte minst transporter som är viktiga för bilbranschen. Många bilar och bildelar tillverkade i Asien för export till Europa (och tvärtom) blir försenade, så många bilköpare som väntar på leverans av sin nya bil kan drabbas av viss försening.
Dessutom rapporteras det att priset på bensin kan påverkas i och med att transporterna av olja från Mellanöstern till Europa och USA vanligtvis passerar Suezkanalen, men som nu inte kommer fram.
Skulle fartyget inte komma loss inom kort kanske några rederier ser omvägen runt Afrika som enda utvägen. Dagligen passerar ett 50-tal fartyg Suezkanalen.
https://youtu.be/C06Q4Mft0yQ
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se