Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FCA behåller Jeep

En försäljning av märket Jeep till Kina avfärdas av FCA-koncernens vd. När man granskar det närmare är det lätt att förstå.

I somras nåddes vi av nyheten att den kinesiska biltillverkaren Great Wall Motors visat intresse för att förvärva FCA och då speciellt märket Jeep. Nu har vd:n för den italiensk-amerikanska koncernen, Sergio Marchionne, trätt fram om avfärdat en eventuell affär.

Att FCA vill behålla Jeep är inte så konstigt. För det första är det ett starkt varumärke för ett bilsegment som är under expansion. För det andra är Jeep den mest värdefulla varumärket i koncernen enligt analysföretaget Morgan Stanley. De hävdar att Jeep i själva verket är mer värt än resten av FCA tillsammans. I koncernen ingår märken som Fiat, Chrysler och RAM.

Jeep har haft stora försäljningsframgångar sedan Fiat tog över ägandet. 2016 såldes 1,4 miljoner fordon världen över att jämföra med 300 000 för 2009 innan Fiat tog över rodret.

Hur Jeep som fordon klara sig i Teknikens Världs tester kan du läsa om i nummer 21/2017 som ligger ute i butik just nu. Där körs Jeep Renegade mot hela 23 andra suvmodeller.