Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FCA levererar 62 000 bilar till Waymo

Storleverans av bilar för FCA när Googles vision om autonom taxitjänst för folket blir verklighet.

Samarbetet mellan FCA, Fiat Chrysler-koncernen, och Waymo, Goolges division för autonom teknik, expanderar. Ja, i den omfattning att man till och med kan dra till med ordet exploderar.

Leveransen av 100 bilar av modellen Chrysler Pacifica Hybrid bekräftades i slutet av 2016 och på det följde en leverans på ytterligare 500 bilar. Tidigare i år blev det klart att en leverans av ”tusentals” bilar var på gång. Nu har antalet preciserats till upp till 62 000 fordon.

Waymo bedriver testverksamheter på 25 olika platser i USA och målet är erbjuda en kommersiell taxitjänst med självkörande bilar. Över nio miljoner kilometer ska testlaget ha betat av till dags dato.

– Målet från dag ett har varit att bygga världens bästa förare och erbjuda folket autonom körning som ska göra våra vägar säkrare, säger John Krafcik, vd på Waymo.

Bilarna ska börja levereras senare i år, då är det även tänkt att Waymos taxitjänst går från test till allvar.

Parterna har också pratat om att tekniken kan komma att erbjudas i andra modeller från koncernen och alltså erbjudas för privatkonsumenter.

Sergio Marchionne, vd på FCA, har sagt att man vill erbjuda sin kunder autonom teknik på ett säkert, effektivt och realistiskt vis. En testarmada på över 60 000 fordon på allmän väg borde underlätta hans vision.

När eller om det blir aktuellt för dig att beställa din Waymo-taxi kan du mycket väl kunna bocka för en Jaguar I-Pace i stället för tidigare nämnda Chrysler. 20 000 bilar av den typen ska nämligen också ingå i taxiflottan.