Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FCA/Renault-samgående kan vara aktuellt igen – på Nissans villkor

Fiat Chrysler Automobiles och Renault uppges vara på väg att återuppta samtalen om en sammanslagning, men mycket hänger på Nissan.

I slutet av maj kom uppgifter om att italienskamerikanska fordonskoncernen Fiat Chrysler Automobiles (FCA) och franska Renault tittade på ett sammangående. För några dagar sedan visade sig att idén om en sammanslagning gick i stöpet. Anledningen sades vara den politiska situationen i Frankrike, men senare kom det fram uppgifter som menade att det var den franska regeringen, som äger 15 procent av Renault, som hade satt sig på tvären och samtidigt sökte stöd från Nissan som just nu ligger i en form av konflikt med Renault (som inte blev bättre av Carlos Ghosn-affären).

Nu tar det hela en ny vändning i och med att Nissan sägs vara beredda att stödja en sammanslagning, men inte utan villkor. Nissan, som Renault har haft en allians med i 20 års tid, vill nämligen att Renaults ägarandel i Nissan ska minska kraftigt från dagens 43,4 procent. Japanerna anser att alliansen till stora delar styrs på franska villkor i och med att Renault även har rösträtt i det japanska bolaget. Nissan å sin sida har endast 15 procent ägarandel i Renault, och det utan rösträtt i den franska biltillverkaren. Orättvist kan tyckas, speciellt då Nissan är en mer än dubbelt så stor biltillverkare än Renault (Nissan sålde i fjol 4,75 miljoner bilar, Renault endast 2,29 miljoner bilar).

Franska regeringen ska ha sagt att de är beredda att minska sin andel i Renault för att underlätta en sammanslagning, men endast om det gynnar samtliga parter.