Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mahindra RoxorMahindra RoxorMahindra Roxor
Mahindra Roxor Foto: Mahindra

FCA vill stoppa Mahindra Roxor – liknar Jeep för mycket

Fiat Chrysler Automobiles, FCA, tycker att indiska Mahindras suv Roxor är alldeles för lik Willys Jeep till utseendet. Nu försöker man stoppa den indiska tillverkaren från att få sälja modellen i USA.

FCA lämnade nyligen in ett klagomål till USA:s internationella handelskommission, vilket Automotive news var först med att rapportera om. Målet är att stoppa Mahindra Roxor från att säljas i USA. FCA menar att suven Roxor är alldeles för lik ur-jeepen, Willys Jeep (Jeep Wranglers företrädare). Bland annat klagar man på Roxors ”lådlika form med raka sidor och bakdel som slutar på samma höjd som huven”. Vidare skriver man att Roxors design ”nästan är en exakt kopia av den ikoniska Jeep-designen” och att ”den anklagade produkten utformats med Willys Jeep som grund”.

Man menar också att Roxor riskerar att skada FCA ekonomiskt eftersom Mahindra-suven är betydligt billigare (nypris 134 000 kronor) än Jeeps modeller.

Jeep Wrangler i sin senaste tappning.Jeep Wrangler i sin senaste tappning.Jeep Wrangler i sin senaste tappning.
Jeep Wrangler i sin senaste tappning.

Mahindra Roxor debuterade i mars men säljs än så länge inte i USA eftersom den indiska tillverkaren för tillfället bygger ut sitt nätverk av återförsäljare.

Mahindra planerar att producera komponenterna till Roxor i Indien, skeppa över dem till USA, och bygga ihop bilarna i tillverkarens fabrik i Auburn Hills, Michigan.

Till skillnad från exempelvis Jeep Wrangler är tvåsitsiga Roxor klassad som terrängfordon (UTV) i USA, och får därför inte framföras på allmän väg. Under huven sitter en fyrcylindrig dieselmotor på 2,5 liter och 63 hästkrafter, och toppfarten anges till 72 kilometer i timmen. Vridmomentssiffran skrivs till 195 newtonmeter.

Mahindra RoxorMahindra RoxorMahindra Roxor
Mahindra Roxor Foto: Mahindra

Mahindra har svarat på FCA:s anklagelser i ett uttalande. Den indiska tillverkaren menar att man inte har gjort något fel, och att man följer vad man tidigare kommit överens om.

Mahindra skriver att de båda parterna samarbetat sedan 1940-talet och att man redan då tecknade ett avtal angående Willys Jeep – ett avtal som man menar gäller än idag och som senast uppdaterades 2009.

Med andra ord – fortsättning följer.