Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferdinand Piëch har gått bort

Österrikaren Ferdinand Piëch, känd bland annat sina många år som Volkswagen-koncernens ordförande, har avlidit vid en ålder av 82 år.

Ett av de stora namnen inom bilindustrin, Ferdinand Piëch, gick bort under måndagen efter att ha kollapsat i samband med en middag vid ett event under söndagskvällen. Han blev 82 år gammal.

Ferdinand Piëch föddes 1937 i Wien som dotterson till Porsches grundare Ferdinand Porsche. Efter en utbildning inom maskinteknik påbörjade han sin karriär i bilbranschen hos Porsche, tack vare sin morbror Ferry Porsche. Han avancerade snabbt och nådde allt högre positioner inom företaget, men tvingades lämna Porsche 1972 efter ett familjebeslut om att inga medlemmar inom Porsche/Piëch-familjen ska involvera sig i företagets ledning. Dessförinnan hade han hunnit vara med – och ledande – vid utvecklingen av Porsches tävlingsbilar, inte minst den framgångsrika modellen 917.

Han började i stället arbeta för Audi i Ingolstadt och är anledningen till att märket började med femcylindriga motorer. Även inom Audi avancerade han i hierarkin och var med om att omforma företaget under 1980-talet, det som blev grunden till vad Audi är i dag. 1988 blev han vd för företaget.

Ferdinand Piëch i Volkswagen XL1.Ferdinand Piëch i Volkswagen XL1.Ferdinand Piëch i Volkswagen XL1.
Ferdinand Piëch i Volkswagen XL1. Foto: Volkswagen

Fem år senare blev Ferdinand Piëch vd för Volkswagen-koncernen och påbörjade genast den omvandling som vände ett förlusttyngt företag till den gigant Volkswagen är i dag. 2002 blev han Volkswagen AG:s styrelseordförande och stannade kvar på positionen fram till våren 2015, bara ett halvår innan dieselgate-skandalen briserade. Han och Martin Winterkorn antyddes inte vara de bästa såta vännerna.

2017 anklagade han Volkswagens styrelse för dieselgate som han menade att de inblandade måste ha varit medvetna om.

Under hans tid på Volkswagen hände oerhört mycket. Koncernen köpte bland annat Rolls-Royce Motor Cars (dock utan att få använda sig av namnet då BMW lade vantarna på den biten), Bentley, Lamborghini, Ducati, Bugatti, Scania och MAN.

Bilar som Ferdinand Piëch har varit direkt inblandad i under Volkswagen-åren är exempelvis den speciella snålbilen XL1, lyxlimpan Phaeton och supersportbilen Bugatti Veyron.

Piëch var far till tolv barn. En av hans söner, Anton Piëch, har fört stafettpinnen vidare genom att grunda Piëch Automotive som i våras visade upp elbilen Mark Zero.