Ferdinand Piëch säger upp sig från Volkswagen

Legendaren Ferdinand Piëch, mannen bakom bland annat Bugatti Veyron och VW Phaeton, säger med omedelbar verkan upp sig från Volkswagen.

Ferdinand Porsches barnbarn Ferdinand Piëch meddelade under helgen att han med omedelbar verkan avgår. Piëch har varit vd i Volkswagen-koncernen sedan 1993 och ordförande sedan 2002. Det är mycket tack vare Piëch Volkswagen i dag är den jättekoncern det är. Det var under hans ledarperiod som Volkswagen köpte upp märken som Rolls-Royce, Bentley, Bugatti och Lamborghini. I det förstnämnda fallet ingick dock inte namnrättigheterna till Rolls-Royce. Rolls-Royce säljs nu som bekant under BMW-flagg.

Det är även tack vare Piëch vi fått se bilar som Bugatti Veyron och Volkswagen Phaeton.

Anledningen till att han nu avgår är en långt gången maktkamp mellan Piëch och Martin Winterkorn, som 2007 blev utsedd till chef för Volkswagen AG av Piëch. Allt drog igång i början av april när den tyska tidningen Der Spiegel skulle publicera en kritisk artikel om Winterkorn och Piëch enligt uppgift ska ha ringt upp tidningen och sagt "Jag har distanserat mig från Winterkorn".

Aktien dök och det hela liknar det sätt Piëch använde sig av när han 2007 underminerade och gjorde sig av med Winterkorns företrädare Bernd Pischetsrieder. Alltså att förkasta sin vd genom ett uttalande i media.

Denna gång slog det dock tillbaka mot Piëch då fem av sex ledamöter backade upp Winterkorn, däribland Piëchs kusin Wolfgang Porsche. I fredags kom det ett uttalande från styrelsen.

– Dr Martin Winterkorn är den bästa möjliga koncernchefen för Volkswagen. Styrelsen sätter stort värde på att herr professor dr Winterkorn varit så aktiv och framgångsrik och har härmed oinskränkt stöd från styrelsen.

De meddelade även att de ville förlänga Winterkorns kontrakt som går ut i februari 2016.

Under lördagen kom ytterligare ett uttalande från de ledande styrelseledamöterna inom Volkswagen.

– Medlemmarna i styrelsegruppen har kommit till en konsensus om att, mot bakgrund av de senaste veckorna, inte finns det ömsesidiga och nödvändiga förtroendet för att samarbeta framgångsrikt.

Ferdinand Piëch som hade kontrakt fram tills 2017 avgår alltså med omedelbar verkan, så gör även hans fru Ursula Piëch som också satt i styrelsen.