Luca di Montezemolo Foto: Daniele Badolato

Ferrari-chef kandiderar till president

Luca di Montezemolo, styrelseordförande i Ferrari, har förklarat att han tänker kandidera till det italienska presidentvalet 2013.

I dag heter Italiens president Giorgio Napolitano och har suttit på sin post sedan 2006. En presidentperiod varar sju år i Italien så 2013 är det dags för presidentval, ett val som Ferraris styrelseordförande Luca di Montezemolo tänker ställa upp i. Det förklarade han i ett brev till Italia Futura tidigare i dag.

 Man kanske skulle kunna tro (eller önska sig om man är italienare) att Montezemolos vallöften innehåller ”Ferrari till folket”, men så är icke fallet.

 I stället kommer hans kampanj att fokusera på fler arbetstillfällen, reformering av välfärden och omfördela skattebördan så att förmögna privatpersoner får ta ett större ansvar.

 Italien har det tufft ekonomiskt nu vilket bland annat lett till att landets mångårige premiärminister Silvio Berlusconi har fått avgå. Luca di Montezemolo kallar det senaste året för det ”svåraste sedan kriget” och anser ”beslutsfattarna vara handlingsförlamade” och att dessa ”håller landet som gisslan”. Montezemolo vill få till en förändring helt enkelt.

 Om presidentkampanjande och eventuellt presidentskap innebär att han slutar som Ferrari-styrelsens högsta höns återstår att se.