Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Superbil och laddhybrid i ett
2 AV 2
Foto: Ferrari

Ferrari mer värt än Stellantis

Ferrari är nu högre värderat än hela Stellantis-koncernen där den tidigare Ferrari-ägaren Fiat inkluderas.

De senaste åren har varit goda hos det italienska lyxbilsmärket Ferrari. Medan svårare ekonomiska tider har drabbat större delen av världen den senaste tiden, är affärerna blomstrande hos Ferrari. Trots höjda priser. Under det senaste året har företaget ökat 34 procent vilket gör den till den bäst presterande aktien bland europeiska biltillverkare.
Det har gjort att Ferrari nu värderas till omkring 49,2 miljarder euro, några miljarder högre än hela Stellantis-koncernen som värderas till 47,1 miljarder euro. Värderingen betyder att Ferrari för närvarande är en av de tre största företaget på Milanobörsen.

Agnelli-familjen är via sitt holdingbolag Exor de största ägarna i både Stellantis och Ferrari, och har så varit sedan Fiat/Chrysler-separationen 2015. Då värderades Ferrari till tio miljarder dollar, och hade noterats på New York-börsen tidigare samma år.

En av anledningarna till framgångarna är lanseringen av den nya suven Purosangue, och efterfrågan av Ferrari-modeller har ökat. Till skillnad från Stellantis vars märken och modeller har dragits med sviktande försäljning.
Med tanke på att Stellantis med sina 14 bilmärken under 2022 sålde 4,78 miljoner bilar, och Ferrari endast sålde 13 221 är det tydligt att vinstmarginalerna skiljer en del företagen emellan.