Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Paolo Bona

Fiat Chrysler anklagas för fusk – kan kosta dem 57 miljarder kronor

En brittisk grupptalan mot FCA-koncernen för fusk med utsläppen hos dieselbilar har väckts. Fem miljarder pund kan det kosta Fiat och Chrysler som påstår att anklagelsen saknar grund.

En grupptalan mot Fiat Chrysler Automobiles, FCA, har väckts i Storbritannien med hjälp av brittiska, brasilianska och amerikanska jurister som tillsammans går under namnet PGMBM. Grupptalan grundar sig i en anklagelse om att FCA har använt fuskande anordningar i runt en halv miljon dieselbilar sålda i England och Wales sedan 2008, bilar som därmed har upplevts leva upp till kraven ställda av brittiska och europeiska myndigheter men som i själva verket uppges släppa ut mer (kväveoxider, NOx) än maxgränserna.
Bilmärkena som är berörda av det påstådda fusket är Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Iveco och Suzuki. Sistnämnda, Suzuki, ingår inte i FCA-koncernen men har bilmodeller som är utrustade med dieselmotorer som är utvecklade av FCA.
Grupptalan innehåller en punkt om ekonomisk kompensation till berörda bilägare. Knappt 114 000 kronor per bil ger en totalsumma på drygt 56,8 miljarder kronor.

LÄS OCKSÅ: Fiat köper utsläppsrätter av Tesla för att komma undan böter 

Bilarna som anklagas för fusk är av flera olika bilmärken, även utanför koncernen. Se samtliga märken och modeller i listan nedan. Foto: Fiat Chrysler Automobiles

En talesperson för FCA har för brittiska Auto Express sagt att företaget anser att fuskanklagelserna helt grundlösa och att de kraftfullt kommer att bestrida dessa.

FCA har tidigare varit under lupp. Första gången strax efter uppdagandet av Volkswagens fusk med miljontals dieselbilar världen över, då uppmättes i Tyskland på tok för höga NOx-utsläppsvärden hos en Fiat 500X. Kort därpå rapporterades det att tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, hittat fuskanordningar i FCA-bilar och att ett tyskt försäljningsförbud av Fiat låg inom räckhåll.

Även i USA har FCA-koncernens bilar granskats för fusk av EPA, vilket ledde till att USA:s justitiedepartement skickade in en stämningsansökan. Det slutade i fjol med att de båda parterna nådde en förlikning som kostade FCA motsvarande sju miljarder kronor.

Bilmodellerna som anklagas för att innehålla fusk

Fiat

500, 500C, 500L, 500X, Bravo, Doblo, Ducato, Florino, Grande Punto, Punto, Punto Evo, Panda, Scudo, Talento, Tipo och Qubo.

Alfa Romeo

159, Brera, Giulietta, MiTo och Spider.

Jeep

Cherokee, Commander, Compass, Grand Cherokee och Renagade.

Iveco

Alla modeller.

Suzuki

S-Cross, SX4 och Vitara.