Fiat-Chrysler fortsätter stöta på GM – vill gå ihop 2017

Vi har tidigare berättat om att Fiat-Chryslers vd Sergio Marchionne haft högst upp på sin önskelista att gå ihop med General Motors. Hittills har han fått nobben, men nu säger nya uppgifter att företagen ska återkomma i ämnet 2017.

Fiat-Chryslers vd Sergio Marchionnes försök att få till stånd ett samgående mellan den egna italiensk-amerikanska koncernen och amerikanska biljätten General Motors ska redan ha pågått i omkring tre års tid. Men trots att han fått nobben från GM åtskilliga gånger så ger han inte upp – nästa försök ska bli 2017, säger senaste uppgifterna.

Det är John Elkann, styrelseledamot i Fiat Chrysler Automobiles och ättling till Fiats grundarfamilj Agnelli, som anger de nya uppgifterna i en intervju med Wall Street Journal. ”GM har inte lagts på is, men vi har ingen brådska”, säger Elkann, ”vi hade samtal med GM 2012, vi har haft samtal med GM i år, och vi kommer nog att ha samtal med GM framöver, runt 2017-2018.”

Både Elkann och Marchionne delar uppfattningen att General Motors är det ”överlägset” bästa alternativet för en framtida större allians för Fiat-Chrysler. Även om koncernen redan på egen hand har lagt fram ambitiösa planer, med förväntade försäljningsuppgångar för alla dess märken, så har man fortfarande relativt stora skulder och ett starkt beroendeförhållande till den riskabla europeiska bilmarknaden. Saker som både innebär riskfaktorer för koncernen självt och verkar negativt för en eventuell fusionspartner.