Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nick Busato

Fiat Chrysler kan tänka sig samarbete med Toyota, Volkswagen eller Ford

Ratad av en stor spelare, nu är siktet inställt på några andra jättar i branschen. Fiat Chrysler Automobiles vd Sergio Marchionne ger sig inte utan söker med ljus och lykta efter en framtida medspelare.

Att Sergio Marchionne, vd för Fiat Chrysler Automobiles, söker efter en samarbetspartner för att säkra sitt företags verksamhet över lång sikt är ingen hemlighet. Under fjolåret riktade han sin blick mot Mary Barra och hennes General Motors, men italienaren möttes av kalla handen. Det fick honom inte att ge upp, men nu verkar åtminstone fokuset ha förflyttats en aning.

Trots nobben har Marchionne kvar sin vision om att få till ett samarbete med någon av de stora drakarna inom bilindustrin. Under en bolagsstämma i Amsterdam tidigare i dag uttryckte han, enligt Automotive News, sin syn på vilka som kvarstår som möjliga samarbetspartners. Toyota, Volkswagen och Ford enligt hans sätt att se på det.

Han ser också koreanerna (läs Hyundai Motors, där även Kia ingår) som stora, starka spelare i branschen som skulle kunna skapa tillräckliga synergieffekter för ett samarbete, men med tillägget att ”koreaner inte gifter sig”.

Det återstår att se om Fiat Chrysler Automobiles hittar någon som kan tänka sig ett samarbete med dem, och om det i så fall inträffar medan Marchionne är vd (slutar vid utgången av 2018).