Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat Chrysler säljer Magneti Marelli för 64 miljarder kronor

Anrika italienska bilkomponentsleverantören Magneti Marelli och Fiat Chrysler Automobiles, FCA, går nu skilda vägar. Sistnämnda säljer nämligen Magneti Marelli till japanska Calsonic Kansei.

Mike Manley har genomfört sin första stora affär som vd för Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Han tog över i somras efter att tidigare vd:n Sergio Marchionne stött på stora komplikationer under en axeloperation, något som bara dagar senare ledde till hans död.

Mike Manley och hans team har hittat en köpare till Magneti Marelli som har varit en del av den italienska bilkoncernen sedan 1967. Köparen är en annan bilkomponentsleverantör, nämligen Calsonic Kansei som gått med på en prislapp på 6,2 miljarder euro vilket motsvarar 64,1 miljarder kronor.

Magneti Marellis fabrik och huvudkontor i Corbetta utanför Milano.Magneti Marellis fabrik och huvudkontor i Corbetta utanför Milano.Magneti Marellis fabrik och huvudkontor i Corbetta utanför Milano.
Magneti Marellis fabrik och huvudkontor i Corbetta utanför Milano. Foto: Magneti Marelli

Magneti Marelli och Calsonic Kansei kommer att bilda ett nytt gemensamt bolag som går under namnet Magneti Marelli CK Holdings. Huvudkontoret placeras i Corbetta utanför Milano, det vill säga där Magneti Marelli i dag har sitt huvudkontor.

Calsonic Kanseis nuvarande vd kommer att få samma roll i det nya bolaget medan Magneti Marelli vd får en plats i den nya bolagsstyrelsen.

Men innan allt är klart måste bland annat konkurrensmyndigheter uttala sig om affären.

– Efter att ha noggrant undersökt en rad alternativ för att möjliggöra för Magneti Marelli att uttrycka sin fulla potential i nästa fas av sin utveckling, har denna kombination med Calsonic Kansei dykt upp som ett idealiskt tillfälle att påskynda Magneti Marellis framtida tillväxt till gagn för kunderna och de anställda. Den kombinerade bolaget kommer fortsättningsvis att vara bland FCA:s viktigaste affärspartner och vi vill se att det förhållandet växer ytterligare i framtiden. Transaktionen belyser också det fullständiga strategiska värdet av Magneti Marelli och är ett annat viktigt steg i vårt obevekliga fokus på värdeskapande, säger FCA:s vd Mike Manley.

Mycket av elektroniken i dagens bilar kommer från Magnet Marelli.Mycket av elektroniken i dagens bilar kommer från Magnet Marelli.Mycket av elektroniken i dagens bilar kommer från Magnet Marelli.
Mycket av elektroniken i dagens bilar kommer från Magnet Marelli. Foto: Magneti Marelli

Även om Magneti Marelli inte längre är en del av FCA kommer banden mellan dem att finnas kvar på sikt. FCA har nämligen slutit ett avtal som förbinder dem att använda Magneti Marelli CK Holdings som komponentleverantör under många år framöver.

Filter av olika slag är Magneti Marelli stora på.Filter av olika slag är Magneti Marelli stora på.Filter av olika slag är Magneti Marelli stora på.
Filter av olika slag är Magneti Marelli stora på. Foto: Magneti Marelli

100 år nästa år

Magneti Marelli grundades 1919 under namnet Fabbrica Italiana Magneti Marelli (FIMM). Företaget var ett så kallat joint venture-företag mellan Fiat och Ercole Marelli och började framför allt med tillverkning av magnettändsystem till flygplan, bilar och motorcyklar, därav företagsnamnet (Magneti).

Företaget växte snabbt och tillverkar i dag allt mellan himmel och jord avsett för framför allt fordon på hjul, exempelvis generatorer, spolar, styrenheter, luft- och bränslefilter, bromsbelägg, navigationssystem, stötdämpare och fjädringssystem, strålkastare och mycket annat. Magneti Marelli gör även många komponenter till motorsporten, inte minst till Formel 1 och Formel E.

MGU-enhet till exempelvis Formel 1-bils KERS-system.MGU-enhet till exempelvis Formel 1-bils KERS-system.MGU-enhet till exempelvis Formel 1-bils KERS-system.
MGU-enhet till exempelvis Formel 1-bils KERS-system. Foto: Magneti Marelli

I dag har Magneti Marelli runt 43 000 anställda över hela världen. Dessa är fördelade över 85 produktionsanläggningar och 15 forskningscenter.

I princip oavsett vilket bil du kör lär du ha någonting från Magneti Marelli i bilen.