Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat kan tänka sig samarbete med Volvo

Nyligen berättade Volvos vd Stefan Jacoby att han är öppen för partnerskap med andra biltillverkare för att minska kostnader vid utveckling av småbilar. Nu säger Fiats vd Sergio Marchionne att han kan tänka sig Volvo som partner.

Allianserna i bilvärlden duggar allt tätare. Senast i raden av allianser är den mellan franska PSA Peugeot Citroën och amerikanska GM.

 Fiat, som har några tunga år bakom sig men som är på väg uppåt igen, är också ute efter någon form av allians för att kunna reducera utvecklingskostnaderna. Tidigare hade de ögonen på Opel men det satte GM stopp för.

 Brittiska Autocar frågade nyligen Fiats och Chryslers vd Sergio Marchionne om han kan tänka sig ett samarbete med Volvo. På frågan svarade han:

 – Jag är intresserad av att snacka med alla som vill snacka med mig.

 Anledningen till den brittiska motortidningens frågeställning är Volvos vd Stefan Jacobys uttalande tidigare i år där han sa att Volvo är öppna för samarbete vad gäller framtida småbilar.

 – Vi är öppna för ett samarbete i en win-win-situation där vi delar plattformar och motorer för att nå en generell storskalighet, sa han i januari.

 Just småbilar är ju ett område Fiat är något av experter på. Men om Volvo nu skulle kunna tänka sig Fiat som partner återstår mycket arbete. Sergio Marchionne ska redan ha varit i kontakt med flera japanska biltillverkare, däribland Mazda och Suzuki.

 Fiat har tidigare haft ett svenskt samarbete. Det var på 1980-talet och då med Saab. Det samarbetet resulterade bland annat i Saab-Lancia 600 (Lancia Delta), Saab 9000, Fiat Chroma, Lancia Thema och Alfa Romeo 164. De fyra sistnämnda var alla syskonbilar, även om de skilde sig åt på flera punkter.