Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat köper resterande del av Chrysler

Fiat ska köpa resterande del av aktierna i Chrysler Group för 3,65 miljarder dollar. Det betyder att den amerikanska biltillverkaren helt och hållet ska lyda under den italienska.

Det började redan 2009 då Fiat S.p.A. köpte 35 procent av då krisdrabbade Chrysler Group LLC som dessförinnan hade tillhört Daimler AG. Sedan dess har Fiat utökat sitt aktieinnehav i den amerikanska biltillverkaren, som i dagsläget uppgår till 58,5 procent.

 I onsdags kom Fiat och minoritetsägaren VEBA (en fond kopplad till den fackliga organisationen United Automobile Workers) överens om att den italienska biltillverkaren, via sin nordamerikanska del Fiat North America LLC, övertar resterande aktieandel om 41,5 procent till ett pris av 3,65 miljarder dollar (motsvarande 23,6 miljarder kronor).

 Utöver de 3,65 miljarderna ska dessutom Chrysler bidraga med ytterligare 700 miljoner dollar som i fyra lika delar ska utbetalas till VEBA-fonden under fyra års tid.

 Affären väntas vara klar senast 20 januari och då blir Fiat-Chrysler världens sjunde största bilkoncern.

I och med beskedet om Fiats köp av resterande aktieandel i Chrysler sköt Fiats aktie i höjden med 15 procent på europabörserna under torsdagen, årets första handelsdag som generellt mest bjöd på fall.