Foto: Snufkin

Fiat: ”Kvinnor med kort kjol bör sitta i baksätet”

Fiat har hamnat i blåsväder i Argentina. En handbok om hur man agerar och uppför sig i en Fiat har fått många att ryta till. Bland uppmaningarna i boken står att läsa att kvinnor med kort kjol bör sitta i baksätet för att inte distrahera manliga förare.

I Argentina har det blossat upp en storm runt Fiat sedan de lanserat en liten skämtsam handbok med uppförande- och agerandekoder som bör gälla när man kör eller åker i en Fiat. Alla som har köpt en ny Fiat i tangons hemland har fått med sig ett exemplar av boken. I den står det bland annat, enligt nyhetsbyrån AP, följande:

”Om en kvinnas kjol är för kort rekommenderar vi att hon sitter i baksätet för att bibehålla vår (förarens) koncentration.”

Boken rekommenderar att kvinnor klädda i lite längre kjolar även de bör sitta i baksätet – om förarens hand har en tendens till vara lite överallt, och om den kvinnliga passagerarens ben är fina.

Nu rasar argentinska kvinnorättsorganisationer mot Fiats handbok, inte bara över skämten som ses som sexistiska utan även för att handboken tydligt riktar sig till männen som förare:

”Uppför dig som en gentleman. Om din partner, din flickvän eller ditt ragg reser tillsammans med vänner, då blir du chaufför för alla. Inta rollen som alfahane och släpp av dem tryggt och lugnt på deras viloplatser.”

Fiat har beslutat att dra tillbaka handboken och ursäktar sig. De säger att det inte var meningen att uppfattas som respektlösa.