Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat och Mazda samutvecklar liten roadster

Fiat-gruppen och Mazda vill skapa nästa tillverkarallians för att spara in på utvecklingskostnader bland annat för nästa MX-5 som dessutom kommer bli grunden för en liten roadster från Alfa Romeo.

Samarbetet kommer enligt källan gå ut på att båda företagen samutvecklar motorer med låga utsläpp och annan miljövänlig teknik, uppger källan för japanska NHK skriver Auto News. Dessutom kommer samarbetet tillåta Mazda att sälja MX-5 via Fiats återförsäljarnät. 

Därtill har man undertecknat en icke-bindande avtalsförklaring att utveckla nästa generation MX-5 som även kommer bli en liten bakhjulsdriven Alfa Romeo-roadster. 2015 ska bilen vara färdigutvecklad och redo för världspremiär.

Marchionne har tidigare sagt att en större biltillverkare måste nå volymer på minst sex miljoner bilar årligen för att överleva. Tillsammans med Chrysler sålde Fiat-gruppen 3,7 miljoner bilar 2010, Mazda 1,3 miljoner.Mazda har tidigare avtalat med Toyota att utveckla hybridteknik. Crossovern Mazda 5 säljs som en Nissan på den japanska marknaden. Mazda-chefen har dessutom erbjudit att sälja ut sin bränslesnåla Skyactiv-teknik till andra biltillverkare för att få in mer pengar till företaget.