Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat vill bygga Mazdor

Fiat säger sig vara öppna för att utveckla samarbetet med Mazda genom att bygga bilar åt den japanska biltillverkaren på Fiat-Chryslers fabriker.

Fiat och Chrysler-chefen Sergio Marchionne säger sig vara beredd att ingå samarbete med flera olika aktörer för att få ner biltillverkarens kostnader och öka sin globala närvaro. Vi kunde så sent som i onsdags berätta att Fiat och Mazda tänker utveckla nästa generation MX-5 tillsammans med Fiats Alfa Romeo, men det är inte det enda samarbetet fikar efter.

 – Vi kommer fortsätta att titta på bilaterala överenskommelser. Vi är helt öppna för förslag, säger Sergio Marchionne till Auto News.

 De japanska biltillverkarna drabbas just nu av en hög yen-kurs vilket gör det mindre lönsamt att exportera sina bilar som byggs i Japan. Fiat har å andra sidan förklarat att man måste närapå dubbla sina 3,7 miljoner bilar till sex miljoner bilar årligen för att överleva. Men det behöver inte nödvändigtvis vara sina egna bilar man vill bygga.

 – Vi är villiga att föra samtal med vem som helst, erkänner Sergio Marchionne.

 Sedan tidigare bygger Fiat bland annat den lilla citybilen Ka åt Ford i Fiats fabrik i Polen där man även tillverkar Fiat 500.