Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fina siffror för Aston Martin

Aston Martin är på rätt köl – tack vare nya modellen DB11. Men en tuff tid väntar för sportbilstillverkaren.

Aston Martin har varit nere på knäna och gått back de senaste fem åren. För två år sedan tvingades man dessutom avskeda 295 av sina 2 100 anställda. Nu vänder det dock för det anrika brittiska märket då siffrorna för det första kvartalet i år visar en ökning av försäljningen på 67 procent jämfört med samma period förra året.

De fina siffrorna kan tillskrivas nya modellen DB11 som visades upp under vårens Genèvesalong och som genast tecknades av 1 400 personer. Tidigare i somras presenterades dessutom en instegsversion där V12-motorn på 5,2 liter och 510 hästkrafter ersatts med en V8 från Mercedes.

Totalt sålde Aston Martin 2 439 bilar mellan den 1 januari och 30 juni i år och företaget visar för den tiden svarta siffror: 21,1 miljoner pund (närmare 217 miljoner svenska kronor) före skatt, att jämföra med röda 82,3 miljoner (strax över 845 miljoner svenska kronor) för samma period förra året.

Sportbilstillverkaren är inne i en expanderande fas. En ny fabrik byggs i St Athan och på paletten står snart en elbil (RapidE), en supersportbil (Valkyrie) och en suv (baserad på konceptet DBX). Dessutom ska man blåsa liv i det gamla märket Lagonda och lansera nya Zagato-modeller.