Foto: Vasa Stad

Finland ute efter Teslas Europa-fabrik

Finska Vasa vill vara med i leken när Tesla letar efter lämpligt ställe i Europa att slå upp sin nya Gigafactory-fabrik på.

Nästa år är det tänkt att Tesla Motors gigantiska Gigafactory-fabrik i Nevada i USA ska stå klar, redo att leverera batterier och vissa andra komponenter till den halvmiljon bilar som elbilstillverkaren har som mål att tillverka varje år. När produktionen är i full gång ska 6 500 människor sysselsättas inom fabriksområdet.

Men Nevada-fabriken kommer inte att räcka till för att täcka upp framtidens behov och Tesla tänker därför expandera sin produktion till andra delar av världen, bland annat Europa där man har letat lämpliga tillverkningsställen sedan ett tag tillbaka.

Nu vill finska Vasa att Tesla väljer deras stad som plats för den europeiska Gigafactory-fabriken där det framför allt är tänkt att tillverkas litiumjonbatterier men i ett senare skede förmodligen även hela bilar.

Vasa kan kännas som avsides rent geografiskt, men det håller inte Vasas stadsdirektör Tomas Häyry med om.

– Vi har Nordens ledande energikluster med en otrolig samlad kunskap om förnyelsebar energi, och nästan hos grannen, i Kaustby finns Europas största litiumfyndigheter, säger han till Yle och fyller i med att Finland är ett stabilt samhälle där penningtrafik och logistik fungerar.

Dessutom anser han att Vasa ligger riktigt bra till mellan de stora Tesla-marknaderna och att staden har en bra, internationell hamn.

Beslutet om att lobba för en Tesla-etablering i Vasa är färsk. Idén kläcktes för bara en dryg vecka sedan. Nästa skede är att utarbeta en projektplan med ett prospekt som ska framföras till Tesla. Ett eventuellt etableringsbeslut bli verkligt inom två år.

På bilden ovan ser vi hur Vasas Gigafactory skulle kunna se ut. Den är ritad med Nevada-fabriken som grund.