Fisker Automotive mycket nära konkurs

Amerikanska Fisker Automotive har ett kämpigt år bakom sig och bättre ser det inte ut att bli. Nu rapporteras det om att konkurs ligger väldigt nära till hands – kanske redan denna vecka.

Tuffa och annorlunda laddhybriden Fisker Karma ser ut att gå ett dystert öde till mötes trots att spåkulan för några år sedan pratade om mycket ljusa framtidsutsikter. Det var förra året som biltillverkaren Fisker Automotive började få problem på allvar. Först brann några exemplar av Karma upp vilket ledde till återkallelser. Sedan gick företaget som levererade batterier till Fisker i konkurs och tillverkningen av Karma fick stoppas. I samma veva brann ett antal leveransklara bilar upp efter stormen Sandys framfart på amerikanska östkusten.

 För knappt en månad sedan annonserade Fisker att dess grundare, styrelseordförande och tillika designer, dansken Henrik Fisker, lämnar företaget helt och hållet efter osämja i styrelserummet.

 För bara ett fåtal dagar sedan sades större delen av personalen upp, som bara timmar senare stämde företaget för att de inte hade meddelats om uppsägningen i god tid (minst 60 dagar innan).

 Trots alla motgångar har hoppet ändå levt kvar, men nu ser det mörkt ut. Åtminstone om man ska tro på de källor som nyhetsbyrån Reuters varit i kontakt med. Enligt dem ska Fisker Automotives jurister redan ha utarbetat konkursdokumentation samtidigt som USA:s energidepartement försöker försätta biltillverkaren i konkurs för att få tillbaka de pengar, tio miljoner dollar, som Fisker är skyldiga dem. Tio miljoner dollar låter kanske inte mycket, men med tanke på att det rapporteras om att Fisker endast har 30 miljoner dollar i kontanter och har många andra hål att fylla är tio miljoner en stor summa. Lånet ska betalas tillbaka senast 22 april och energimyndigheten uppges vara mycket angelägen om att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

 Energimyndigheten har förhoppningar om att flertalet andra företag är beredda att köpa upp Fisker Automotives tillgångar vid en eventuell konkurs och på så vis få tillbaka skulden.

En av spekulanterna har enligt tidigare uppgift varit Volvos ägare Geely men de drog sig ur på grund av skulden till den amerikanska staten.