Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Fler väljer att äga egen bil – kvinnor bakom trendbrottet

Coronapandemin har fått fler att vilja äga en egen bil. Försäljningen av begagnade bilar ökade under 2020, allra mest ökade försäljningen i Stockholm.

Försäljningen av begagnade bilar minskade under både 2018 och 2019. Trenden var att färre valde att äga en egen bil och att fler och fler valde andra former av transporter och mobilitet.

Men så kom coronapandemin och ett tydligt trendbrott.

Under 2020 ökade försäljningen av begagnade bilar med 2,2 procent jämfört med 2019. Allra mest ökade försäljningen bland kvinnor och i Stockholm, visar statistik som bilförmedlaren Kvdbil låtit ta fram via Bilregistret och Vroom.

Ökningen motsvarar 28 681 bilar.

– När coronaviruset började spridas i Sverige ökade efterfrågan på privata fordon kraftigt och detta kunde inte matchas av nybilshandeln som drabbades av stora leveransproblem när delar av Europa stängde ner. Att en begagnad bil är mer prisvärd än en ny tror jag också har gynnat andrahandsmarknaden, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.

2020 uppvisade ett trendrott för begagnatbilsförsäljningen i Sverige. Försäljningen ökade efter två år med negativa siffror.2020 uppvisade ett trendrott för begagnatbilsförsäljningen i Sverige. Försäljningen ökade efter två år med negativa siffror.2020 uppvisade ett trendrott för begagnatbilsförsäljningen i Sverige. Försäljningen ökade efter två år med negativa siffror.
2020 uppvisade ett trendrott för begagnatbilsförsäljningen i Sverige. Försäljningen ökade efter två år med negativa siffror. Foto: Kvdbil

Försäljningen ökade i 15 av 21 av länen. Störst var ökningen i Stockholm följt av Gotland, Skåne, Västerbotten och Uppsala. Rekord i antal registreringar noterades i Stockholm och Halland. 

Statistiken visar att skillnaden var stor mellan kvinnor och män. Bland kvinnor var ökningen 4,9 procent och bland männen endast 0,6 procent.

– Kvinnor åker kollektivtrafik i högre utsträckning än män. När nu många svenskar förändrat sitt resande är det naturligt att den största ökningen av bilköp sker bland kvinnor, säger Daniel Odsberg.

Vad gäller försäljningen av nya bilar har det skett ett stort teknikskifte från fossila drivmedel till elbilar och laddhybrider. Bland de begagnade bilarna finns ännu inte samma stora teknikskifte, bilarna med fossila drivmedel dominerar fortfarande kraftigt. 

Totalt bytte 1 281 093 bensin- och dieselbilar ägare jämfört med 1 270 233 under 2019 (+0,9 %). Ökningen bestod av bilar med alternativa drivmedel, från 84 860 fordon 2019 till 102 681 under 2020. Störst var ökningen för plug-in hybrider och elhybrider.

– Vi börjar se effekterna av att nyförsäljningen av miljöbilar tagit fart. Andrahandsmarknaden för plug-in hybrider och elbilar kommer växa enormt de närmaste åren. Detta är viktigt för att vi ska kunna fasa ut äldre koldioxidtunga fordon, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Bland de sålda bilarna är det precis som tidigare Volvo V70, Volkswagen Golf och Volkswagen Passat som byter ägare mest. Nya på listan av över de 20 mest sålda begbilarna är Volvo V90 och Mercedes E-klass.

– Försäljningen av Volvo V70 minskar successivt, men det kommer nog ta ett par år till innan den petas från tronen. För många familjer är V70 fortfarande förstahandsvalet, säger Daniel Odsberg.