Folk säljer sina Tesla-aktier – köper Volkswagen i stället

Volkswagen har upplevt ett enormt börsfall de senaste tio dagarna. Det har lett till köpfest där många säljer sina Tesla-aktier för att komma åt Volkswagen och hoppas på en uppgång.

Uppenbarligen är det inte miljöaspekten som väger tyngst vid handel med aktier. Enligt nätbanken Nordnet, som Dagens Nyheter har varit i kontakt med, kan de baserat på 270 000 svenska konton se att många säljer sina aktier i elbilstillverkaren Tesla Motors och i stället satsar på att köpa aktier i Volkswagen.

– Det kan vara ett bra läge att köpa in sig Volkswagen men man bör vara försiktig och dela upp köpen under en längre period, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till Dagens Nyheter.

Volkswagens aktie rasade förra måndagen då Frankfurtbörsen öppnade igen efter att Volkswagen-fusket avslöjats och erkänts under helgen (aktien rasade än mer när Volkswagen erkände att elva miljoner bilar var drabbade). Den gick från 161,17 till 114,59 euro i ett nafs och har fortsatt att falla sedan dess. Just nu står stamaktien i 104,63 euro. I våras, närmare bestämt i mitten av mars, låg Volkswagens aktie på 249,79 euro. Det handlar med andra ord om betydligt mer än en halvering av Volkswagens börsvärde på ett halvår. Bara de senaste tio dagarna har börsvärdet sjunkit med drygt en kvarts biljon, det vill säga över 250 miljarder kronor.