Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Förändringar inför Volvo Cars börsintroduktion

Volvo Cars har nu, inför stundande notering på Nasdaq Stockholm-börsen, fastställt erbjudandepriset per aktie samtidigt som nyemissionen minskas med ett antal miljarder kronor. Dessutom senareläggs introduktionen på börsen.

Det var för en vecka sedan som Volvo Cars meddelande när handeln med bolagets aktier inleds samt inom vilket prisspann de kommer att handlas för. I dag meddelar bolaget mer specifikt vad som gäller när handeln inleds kommande fredag – 29 oktober, en dag senare än vad som först aviserades.

Det så kallade erbjudandepriset har fastställts till 53 kronor per aktie, med andra ord lägsta pris inom spannet på 53-68 kronor som meddelades i förra veckan. Det innebär att Volvo Cars marknadsvärde på börsen landar på 163 miljarder kronor.

Nyemissionen av B-stamaktier minskas från 25 till 20 miljarder kronor och 16,0 till 17,9 procent av aktierna kommer att handlas fritt (free float), en sänkning från tidigare de 19,5 till 24,0 procent som tidigare meddelades.

– Genom att justera erbjudandet ser vi fram emot att notera våra aktier på Nasdaq Stockholm nu på fredag. Det är en viktig milstolpe för Volvo Cars och kapitalet som tillförs genom nyemissionen kommer tillsammans med vår starka balansräkning att säkra finansieringen av vår ”fastest transformer”-strategi för att förverkliga våra ambitioner mot mitten av decenniet. Vi är mycket glada för det starka stöd som långsiktiga institutionella investerare visat, samtidigt vill jag även lyfta det stora intresset för att teckna aktier som allmänheten visat. Som börsnoterat bolag kommer vi att arbeta hårt för att genomföra vår affärsplan och skapa ytterligare värde för alla aktieägare, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

Volvo Cars säger att de fått starkt stöd från en grupp stora institutionella ankarinvesterare, bland annat Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden samt Alecta Pensionsförsäkring, Ömsesidigt, Folksam och AMF. Totalt uppgår investeringarna från denna grupp samt från cornerstone-investerarna till omkring 14,1 miljarder kronor vilket motsvarar runt 71 procent av bruttolikviden från nyemissionen av stamaktier av serie B.

Intresset från allmänheten i Sverige och övriga Norden beskrivs som stort med över 90 000 anmälningar fram till i dag.
Anmälningsperioden för allmänheten och för institutionella investerare förlängs med en dag, från 27 till 28 oktober.