Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford byter vd: Jim "Car-car" Farley tar över

Fords vd Jim Hackett ska gå i pension vid 65 års ålder.

Det blir som väntat 58-årige Jim Farley som tar över chefsskapet.

Jim Farley var tidigare bland annat chef för Ford i Europa och har i många år skolats till vd-jobbet.

En strategi för elbilar, självkörande bilar och nya modeller som Ford Mustang Mach-E, Bronco och F150. Då kan vd:n Jim Hackett sluta och gå i pension med gott samvete.

Hacket har varit vd i Ford sedan 2017 då han fick ta över efter den tidigare påläggskalven Mark Fields misslyckanden. Fields fick uppdraget att ta Ford in i framtiden efter att Alan Mulally, som bland annat skötte om försäljningen av Volvo till kinesiska Geely, styrt Ford genom bilkrisen för drygt tio år sedan.

Hackett var hela tiden tänkt som en tillfällig vd och den som ordföranden Bill Ford hade ögonen på var Jim Farley. Jim Farleys morfar började på Ford redan 1900 och flera i släkten jobbade på Ford i alla år. När Jim slutade studera och fick jobb på Toyota blev det kris i Farley-familjen. Jim ansågs vara en svikare som gått till amerikansk bilindustris stora konkurrent. När Jim var 14 år köpte han en svart Ford Mustang Fastback 1965 som han renoverade med omsorg.

För 13 år sedan kom Jim Farley tillbaka till Ford, efter totalt 17 år på Toyota, och han har klättrat snabbt i organisationen. På Toyota var han bland annat med om att lansera bilmärket Scion och under en period var han chef för Lexus.

DUELL: Ford Mustang Bullitt mot Dodge Challenger

När Farley tog över efter Stephen Odell som vd för Ford Europa i januari 2015 var det tydligt att var påtänkt för större uppgifter. Odell, som fick jobbet efter åren som vd för Volvo Cars, fick aldrig ordning på Europakontoret och Jim Farley fick bland annat uppgiften att lansera nya Ford Mustang.

Efter bara lite drygt två år som vd i Europa kallades Jim Farley tillbaka till USA för att hjälpa Hackett att reda upp i röran efter Mark Fields. Och nu i höst är Farley mogen att ta över som vd efter Hackett.

Jim Farley har bilintresset i blodet och kallades som barn "Car-car". Han har i alla år fortsatt att tävla med Fordbilar på fritiden och han presenterade Ford Mustang iförd skjorta och jeans och talade om den amerikanska drömmen.

Ford har en tydlig plan för hur de ska elektrifiera sitt modellprogram. Nya Ford Bronco-familjen har precis lanserats och det kommer också en ny F150, Fords verkliga storsäljare.

Nu blir det Jim Farleys uppgift att bland annat ta hand om Fords köp av bottenplattan MEB från Volkswagen och hitta ett bra och lämpligt modellprogram för 2020-talet.