Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Trygve Finkelsen / Shutterstock

Ford fortsätter tappa produktionstakt i Europa

Tre av fyra Ford-fabriker i Europa går på sparlåga på grund av halvledarbrist. Något som kostar Ford stora summor.

Ford ligger cirka 375 000 bilar efter den årliga produktionen under 2021 i sina europeiska fabriker. Enligt Ford har man stoppat produktionen eller reducerat produktionstakten på grund av halvledarbristen.
– Som ett resultat av halvledarförsörjningsproblemet, som påverkar stora delar av den globala bilindustrin, tog vi driftstopp i flera fabriker redan tidigare i år. Vi övervakar situationen noga och justerar produktionsscheman där det behövs, säger Ford i ett uttalande.
Fords finanschef John Lawler har tidigare sagt att halvledarbristen kommer att påverka produktionen under 2022 och även kan sträcka sig in i 2023.

Ford har fokuserat på att hålla produktionen av sina två mest populära suvar Puma och Kuga igång men det har skett på bekostnad av de tidigare storsäljarna Focus och Fiesta. I september i år var Puma företagets mest sålda modell i Europa då den ökade med 49 procent till totalt 117 218 sålda exemplar. Under samma period sålde Ford 83 371 exemplar av Kuga, en ökning med 50 procent. Focus och Fiesta tappade i stället 47 respektive 21 procent med siffror som 67 791 och 78 800 bilar.

På grund av produktionsproblemen har Ford tappat en procent marknadsandel och landar nu på 4,6 procent i Europa enligt branschorganisationen ACEA. Samtidigt plockade andra biltillverkare andelar och klev förbi. Skoda landade på 5,2 procent och Toyota 6,1.
Puma tillverkas vid fabriken i Craiova, Rumänien, medan Kuga byggs i Valencia, Spanien. Fiesta och Focus tillverkas vid fabrikerna i Köln respektive Saarlouis, Tyskland.