Foto: Charlotte Smith

Ford, GM och Tesla tillverkar respiratorer av reservdelar

Biljättarna Ford och General Motors samt Tesla tillhandahåller respiratorer till en krisande sjukvård.

I stora delar av världen råder det brist på respiratorer och nu ställer stora biltillverkare om en del av sin produktion för att tillverka sådana av reservdelar. Ford meddelar att de i samarbete med företag som 3M och GE Healtcare tillhandahåller anläggningar, ingenjörskompetens och material för att tillverka dessa. Bland annat kommer fläktarna från stolsventilationen i pickupen F-150. Ford ska även tillverka cirka 100 000 ansiktsskydd.

General Motors ska tillsammans med företaget Ventec tillverka respiratorer vid sin anläggning i Kokomo, Indiana. I nuläget säger sig General Motors kunna tillhandahålla 95 procent av delarna som krävs, men de letar fortfarande efter någon som kan tillhandahålla de resterade 37 delarna. Målsättningen är att tillverka upp till 200 000 respiratorer.

Tesla har valt en annan väg. I stället för att tillverka respiratorer meddelar Elon Musk via Twitter att de köpt ett restlager av respiratorer från Kina. Enligt Kaliforniens guvenör Gavin Newsom rör det sig om cirka 1 000 enheter som har donerats till staten.

I Spanien har en grupp tekniker och uppfinnare gått ihop för att tillverka en egenutvecklad respirator som bland annat drivs av en vindrutetorkarmotor.

– Den här utrustningen är inte perfekt, den är inte riskfri och vid hoppas att den inte ska behöva användas annat än som en sista utväg, säger Rovira Leranoz, en av uppfinnarna, till Sifted.

I nuläget ska två sjukhus i Barcelona vara intresserade av utrustningen och Seat ska enligt Sifted ha uttryckt intresse för att tillverka den.