Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Ford gör som Tesla och Toyota – nästan i alla fall

Ford går samma väg som Tesla och Toyota, nu erbjuder de andra företag att ta del av deras elbilsrelaterade patent. De vill dock ha betalt.

För ungefär ett år sedan släppte Tesla en stor mängd av sina patent fria till allmänheten att utnyttja. Strax efter årsskiftet gjorde Toyota samma sak med sina patent gällande bränsleceller. Båda företagen med anledningen att de vill påskynda utvecklingen av teknikerna. Nu hänger Ford på trenden och släpper flera hundra av sina patent gällande elbilar till allmänheten, en stor skillnad är dock att de vill ha betalt.

Ford har för närvarande cirka 650 elbilsrelaterade patent, varav drygt 400 av dem godkändes under 2014. Enligt Ford har de även cirka 1 000 patent som väntar på godkännande, även dem gällande elbilar.

Ford hårdsatsar på elektrifiering och ska i år anställa cirka 200 nya ingenjörer för att arbeta med utvecklingen av elbilar. Företag som är intresserade av att nyttja Fords patent kan få tillgång till dem genom att kontakta företagets licensieringsavdelning, det är dock oklart vad patenten kostar.

Ford Focus Electric. Foto: Glenn Lindberg