Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Den är duglig i terrängen på fler sätt än att bara hoppa över ojämnheter
2 AV 2
Foto: Greg Harding / Ford

Ford kan stå inför stora nedskärningar i Europa

Totalt kan 3 200 tjänster beröras av kommande uppsägningar vid Fords tillverkningsanläggningar i Europa. Men det verkar inte beröra de som faktiskt tillverkar bilarna.

Ford stöper om sin produktportfölj mot eldrift och lägger samtidigt ner tidigare storsäljare som Ford Fiesta. Planen för framtiden är tydlig, men än så länge drabbas märket, liksom många andra, av leverensproblem. Resultatet för 2022 landade lägre än budgeterat samt lägre än marknadens förväntningar, något som irriterar Ford vd Jim Farley.

Foto: Charlotte Smith / Ford Motor Company

– Vi borde ha lyckats mycket bättre förra året. Vi lät cirka 2 miljarder dollar i vinster ligga kvar på bordet som vi borde ha tagit hem, men vi kommer att rätta till det med förbättrat utförande och prestanda, meddelar Jim Farley via ett pressmedelande från Ford.

I en artikel i Automotive News utvecklar Farley sitt missnöje inför nuläget och ger samtidigt en känga till företagets ledning som enligt honom måste arbeta bättre. Dessutom måste Ford bestämma sig för hur många anställda de ska ha kvar i Europa.  Sent i januari i år framgick det att Ford avser hålla samtal med fackliga representanter inför framtida nedskärningar vid främst fabrikerna i Köln, som nu konverteras för att tillverka främst elbilar, samt Saarloius, där Focus ska sluta tillverkas. Enligt Automotive News kan i värsta fall 2 500 tjänster inom produktutveckling samt ytterligare 700 administrativa tjänster beröras av neddragningar. Inget är bestämt ännu, men Ford har adresserat att beslut i frågan måste tas inom en snar framtid. 

Trots de ekonomiska bakslagen kommer delar av vinsten som Ford gjorde 2022 att fördelas till de runt 56 000 anställda som är fackligt anslutna i United Auto Workers. Beloppet landar på $9 176 enligt Automotive News, vilket motsvarar ungefär 95 000 kronor med dagens dollarkurs.