Flera biltillverkare i USA tvingar nu sina anställda att ta vaccin. Foto: Mercedes/Tommy Holl/TT NYHETSBYRÅN

Ford och Mercedes tvingar anställda att ta vaccin

Ford och Mercedes har lyssnat på USA:s president Joe Biden och kommer att tvinga alla sina anställda i USA att ta covid-19-vaccin. Senast den 8 december ska merparten av Fords anställda vara vaccinerade.

Som ett led i att bekämpa spridningen av viruset covid-19 har USA:s president Joe Biden beordrat alla statligt anställda i USA att vaccinera sig. Biden har beordrat företag med mer än 100 anställda att göra samma sak, vilket totalt påverkar cirka 80 miljoner amerikaner.

De stora biltillverkarna i Detroit har fram tills nu uppmanat sina anställda att gå och vaccinera sig men har inte haft covid-19-vaccin som ett krav för att få jobba.

Men enligt ett uttalande från Ford Motor finns nu ett datum fastställt då anställda på Ford ska vara vaccinerade. Senast den 8 december ska samtliga anställda ha tagit sina doser vaccin. Redan i dag är, enligt Fords uppgifter, cirka 84 procent av alla anställda i USA vaccinerade.

Det stora bilfacket i USA, UAW, har inga uppgifter på hur många av deras medlemmar som är fullt vaccinerade. i Kanada har bilfacket Unifor sagt att de gärna ser en paus i vaccinprogrammet men biltillverkarna ser ut att fullfölja kravet på vaccin även där som planerat.

Färre vaccinerade hos Mercedes

Flera av Fords kontorsanställda arbetar hemifrån och först efter årsskiftet väntas Ford inleda en process där de anställda återgår till sina arbetsplatser.

Även Mercedes-Benz i USA kommer att tvinga sina anställda att ta vaccin. I ett e-brev till de anställda berättar Mercedes ledning att det från och med den 4 januari är krav på att vara fullt vaccinerad för att få vara fortsatt anställd. Hos Mercedes finns flera personer som främst arbetar med import av bilar som vägrar att låta sig vaccineras, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Mercedes är cirka två tredjedelar av företagets anställda vaccinerade, men då räknar Mercedes inte med sin anläggning i Alabama, där färre är vaccinerade. Mercedes räknar med att de allra flesta kommer att hörsamma kravet på vaccin från och med den 4 januari.