Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford och Volkswagen allt närmare sammanslagning?

Det kan låta som en av bilvärldens mest oheliga partnerskap, men amerikanska Ford och tyska Volkswagen har redan börjat nosa på varandra, och djupare kan det gå.

I juni förklarade Ford Motor Company och Volkswagen AG att de tillsammans hade undertecknat en så kallad viljeförklaring om att samarbeta på olika punkter för att på så vis stärka de båda bolagens ställning inför framtiden. Det pratades då mest om kollaboration inom transportbilssektorn och att bättre tillgodose kunders kommande behov.

Ford och Volkswagen respektive är starka bolag, men de har också svagheter som kan vara nyttiga att stärka. Det finns ju en hel del stora och starka konkurrenter – inte minst alla de allianser som har tagit form de senaste åren. Bland svagheterna märks exempelvis Ford utanför den amerikanska marknaden (inte minst i Kina där Volkswagen är överlägsna Ford) och Volkswagen på den amerikanska (VW hade för några få år sedan en marknadsandel på över tre procent i USA, i dag är den under två procent). En annan svaghet är Fords elektriska strategi som ligger långt efter bland annat Volkswagens.

Branschanalytiker tror att det samtal om samarbete som har inletts mellan Ford och Volkswagen kan mynna ut i något mycket större. Det skriver The Detroit Bureau.

Några analytiker menar att aktieutbyte mellan företagen är en trolig väg, andra menar att det kan gå så långt som till en fusion, det vill säga en sammanslagning av de båda företagen.

Tidpunkten för samtal är enligt analytikerna perfekt vald.

Ford, som var den Detroit-tillverkare som klarade sig klart bäst vid finanskrisen 2007-2008, är vana vid samarbeten i olika former för att sänka omkostnader och sätta fart på utvecklingsprocesser. Ett inte allt för gammalt samarbete var det med General Motors som ledde till gemensam utveckling av 9- och 10-stegade automatlådor, men som i sluttampen blev märkesspecifika produkter.