Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford redovisar rekordvinst – tack vare Rivian

Ford rapporterar jättevinst för det fjärde kvartalet vilket är det bästa ekonomiska resultatet sedan 2016. Till större delen har de investeringen i Rivian att tacka.

Trots pågående produktionsproblem som hämmat försäljningen rapporterar Ford en vinst på 12,3 miljarder dollar, cirka 112 miljarder kronor, för det fjärde kvartalet 2021. Det är en rejäl ökning mot förlusten på motsvarande 25 miljarder kronor under samma period 2020. Även om Ford låg ganska bra till på egen hand under 2021 kom det största tillskottet i kassan från investeringen i elbilstillverkaren Rivian.
Totalt 8,2 miljarder dollar, 75 miljarder kronor, av vinsten kommer från Rivian som börsnoterades i november förra året. Ford äger i nuläget cirka 12 procent av Kalifornien-baserade Rivian. En investering som gjordes under 2019 till en summa av 500 miljoner dollar, drygt 4,5 miljarder kronor.

För helåret rapporterar Ford en nettovinst på 17,9 miljarder dollar, 163 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 1,3 miljarder dollar under 2020. Fords ekonomichef John Lawler räknar under 2022 med en ökning på mellan 15-25 procent och Ford har som bekant viktiga modellanseringar på gång under året. Bland annat ska den helt eldrivna versionen av Transit lanseras men även den troliga storsäljaren F-150 Lightning kommer i år. De kommer även att öka produktionen av Mach-E till omkring 100 000 exemplar och samtidigt har de reducerat tillverkningskostnaden för denna med 1 000 dollar.

Men trots stora satsningar på elektrifiering meddelar Ford att de även kommer fortsätta satsa på bilar med förbränningsmotorer.
– Vi fortsätter att se många möjligheter i förbränningsmotorverksamheten, sade John Lawler.
Fords vd Jim Farley säger att de i allt högre grad ska fokusera sin verksamhet inom förbränningsmotorer kring produkter med passionerade ägare, så som Bronco och Mustang.