Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford Kuga Plug-In Hybrid har problem med batterier som kan ta eld. Modellen återkallas och försäljningen har pausats.
Ford Kuga Plug-In Hybrid har problem med batterier som kan ta eld. Modellen återkallas och försäljningen har pausats.
Ford Kuga Plug-In Hybrid har problem med batterier som kan ta eld. Modellen återkallas och försäljningen har pausats.
Ford Kuga Plug-In Hybrid har problem med batterier som kan ta eld. Modellen återkallas och försäljningen har pausats. Foto: Patrik Lindgren

Ford söker utsläppssamarbete för att undvika böter

Biltillverkarna måste sänka sina koldioxidutsläpp, annars väntar bötesbelopp på den europeiska marknaden. Ford har det svårt just nu och är öppna för partnerskap med andra biltillverkare, för att på den vägen sänka sina utsläppssiffror.

Enligt EU:s regelverk måste biltillverkare nå ned till i snitt 95 gram koldioxid per kilometer för samtliga sålda bilar, annars väntar dryga bötesbelopp. Vissa avvikelser accepterar detta första år (2020), exempelvis ska Ford ned till 98 gram per kilometer för att komma undan miljardböter. Enligt Ford var man på god väg att nå ned under nämnda siffra i och med ankomsten av laddhybridversionen av suven Kuga, men där har man plötsligt stött på problem. Som vi rapporterade i förra veckan samt tidigare i höstas har Ford stoppat försäljningen av Kuga Plug-In Hybrid då bränder uppstått i samband med laddning av bilens batterier. Inte bara har det lett till återkallelse av modellen utan även till att lanseringen av amerikanska motsvarigheten Escape Plug-In Hybrid skjuts på framtiden.

TEST: Ford Kuga Plug-In Hybrid och 11 andra laddhybrider

Problemen ser alltså ut att kunna bli extra kostsamma, utöver utgifter för återkallelser, utebliven försäljning och lansering når man inte ned till EU:s uppsatta mål. Därför berättar nu Ford att de är öppna för att ansluta sig till en så kallad öppen utsläppspool där biltillverkare går samman för att via utbyte av utsläppsrätter kunna rapportera en lägre utsläppssiffra.

Är detta bilen som ska hjälpa Ford att undvika böter? Foto: Patrik Lindgren

TEST: Renault Zoe och två andra mindre elbilar

Ford meddelar inte vilken eller vilka biltillverkare de kan tänka sig i en sådan sammanslutning, men Renault har flaggat för EU-kommissionen att de är villiga att hjälpa andra tillverkare i en utsläppspool. Renault är en av få biltillverkare som klarar de uppsatta utsläppsmålen, till stor del tack vare framgångsrik försäljning av elbilen Zoe.
Volvo Cars uppges klara utsläppsmålen och vädrade nyligen idén om att sälja utsläppsrätter till andra biltillverkare.

Ford kommer att gå ut med mer information inom kort. Samtliga sammanslutningar måste godkännas av EU-kommissionen innan oktober månads utgång.

LÄS MER: Fiat-Chrysler köper utsläppsrätter av Tesla för att slippa böter